Jumaat, 18 Disember 2009

Bolasepak: "Tahniah Malaysia"


Saya pasti berjuta rakyat Malaysia termasuk saya sendiri sangat
teruja dengan kemenangan yang tak disangka-sangka ini.
Semua orang tahu pasukan Vietnam dengan mudah kalahkan
Malaysia 3-1 pada saingan kumpulan. Mereka juga kalahkan
pasukan favourite, Singapura dengan jaringan agak besar,
4-1 di separuh akhir. Tup, tup, Malaysia kalahkan mereka
pula dengan jaringan tipis 1-0. Setahu saya,sejak tahun 2002,
inilah kemenangan pertama Malaysia ke atas Vietnam.

Pada pendapat kawan-kawan, apa agaknya yang membuatkan
team Malaysia dapat beat Vietnam kali ni? Kekuatan Malaysia atau
kelemahan pada Vietnam tu sendiri?

Saya bukanlah seorang peminat tegar bola sepak. Tapi melalui
perlawanan kali ni, saya dapat rasakan team Malaysia kali ni
mempunyai daya tahan lebih tinggi. Kalau dulu, bila dah masuk
minit ke-60 tu, ramai player dah start jalan je, tak larat dah
nak berlari ke sana, ke mari. Mereka nampak lebih berazam
dan bersemangat walaupun kurang skill daripada pemain-
pemain Vietnam. Semakin lama permainan berlansung, makin
jelas penguasaan Malaysia dalam game kali ni. Lagi satu,
saya tak faham mengapa jurulatih Vietnam masih tak nak
tukar golkeeper yang dah tercedera tu? Ini mungkin kesilapan
taktikal oleh jurulatih Vietnam.

Oklah, saya tak nak ulas panjang sangat pasal bola
ni. Nak puji banyak sangat pun tak elok juga, takut pasni terus
merudum, hehe.. Apa-apahal pun, tahniah buat team Malaysia
dan jurulatihnya, Rajagopal.

1 ulasan:

armouris berkata...

tahniah Malaysia!! hati-hati jangan tercedera semasa bermain bola sepak - Kecederaan/Kematian di Padang Bola Sepak