Jumaat, 6 Disember 2013

Perjalanan yang tidak direstu : 3




Ops Indera Khas, X Skuadron 1 RGKM  VS  6th Assault Unit Diketuai Oleh CCM Chong Chor.

Pada awal tahun 1974 ketika itu saya yang berkhidmat dalam X Skuadron 1 RGKM. Skuadron tersebut telah diaturgerakkan bagi menghapuskan 6th Assault Unit yang diketuai oleh CCM Chong Choo.Aturgerak ini ini dilakukan selepas sahaja pertempuran salah sebuah unit RRD yang berkesudahan dengan kematian Kapt Chandran dan beberapa anggota di bawahnya.

Dalam gerakan ini, RGKM memainkan peranan yang penting, ini ditambah lagi Pegawai Memerintah saya ketika itu telah dilantik Pegawai Staff Operasi. Hasil dari motivasi dan semangat kental pasukan kami berazam untuk menghapuskan anak-anak buah Chong Choo. Bagi meninggikan lagi semangat untuk mencari CCM ini, katanya beliau sentiasa membawa peti hijau yang juga mengandungi $$$$$$$ berjumlah yang banyak.

Skuadron kami telah di ‘AirEvac’ ke kawasan di mana pasukan RRD 'contact'. Oleh kerana kawasan tersebut begitu lunyai dengan ‘track-track’ yang dilalui, agak sukar bagi kami untuk mencari ‘track’ yang ditinggalkan oleh musuh. Setelah beberapa hari melakukan 'search & tracking' hasilnya kami telah berjaya menjumpai 'Fresh Track' yang ditinggalkan oleh PK (pengganas komunis) di bawah pimpinan CCM Chong Choo. Maka bermulalah episod "follow up". Memandangkan PK telah berjaya menembak mati beberapa anggota pasukan keselamatan, sudah pasti mereka berada dalam 'High Morale' ketika itu.

Apa yang diperhatikan keadaan 'track' yang ditinggalkan oleh PK mempunyai kekuatan yang agak ramai. Maka atas nasihat yang diberikan oleh CO kami yang juga sebagai Pegawai Staff Operasi, penjejakan akan dilakukan dan gabungkan kepada lebih sedikit daripada 2 skuadron...

Track’ yang yang ditinggalkan oleh PK agak ketara dan jelas. Walaupun peringkat awalnya mereka banyak memberi kekeliruan kepada kami untuk mengesan mereka. Berkemungkinan juga mereka menganggap kekeliruan yang yang mereka buat sudah cukup untuk mengelirukan pasukan kami. Apa yang diperhatikan juga kesan-kesan yang mereka tinggalkan seolah-olah, tiada orang akan yang akan mengekori gerombolan mereka. Langsung tiada penyamaran dan juga tiada BT ditinggalkan disepanjang ‘track’ yang kami lalui.

Untuk mengelakkankan sebarang syak wasangka pihak musuh, ketika itu tiada pergerakan pesawat dan juga tembakan artileri dilakukan di kawasan berkaitan. Ini bertujuan agar pihak musuh menjangka mereka betul selamat dari ancaman pasukan keselamatan dan menjadikan mereka lebih lalai dan leka.

Di sepanjang ‘track’ mereka juga meninggalkan segala sisa-isa makanan dengan sewenangnya tanpa samaran, ditanam dan disembuyikan. Sisa makanan seperti keladi air yang direbus dan tangan ungka yang mereka tembak ditinggalkan begitu sahaja. Kebanyakan bangkai-bangkai ungka dijumpai masih berdarah dan menitis (belum beku).

Pada hemat saya, memandangkan keadaan hutan yang sejuk dan dingin, berkemungkinan gerombolan mereka paling lama 1 hari perjalanan jarak antara mereka dengan kami. Penjejakan berterusan dari Sungai Tersang melintasi sempadan Pahang memasuki sedikit negeri Selangor dan menghala ke barat iaitu Perak. Sepanjang perjalanan tiada sebarang halangan berlaku.

Di pertengahan jalan, rangsum telah habis pada 2/3 hari sebelum. Sekadar makan apa yang ada, namun oleh kerana keadaan yang agak mendesak maka pembekalan Rangsum (Resupply) terpaksa dilakukan dengan secara seminima yang mungkin.

Penerbangan Nuri yang agak terhad bagi mengelakkan sebarang kesangsian di pihak PK yang ada pasukan keselamatan di belakang mereka. Pembekalan dilakukan dengan secepat mungkin serta rangsum yang tidak diperlukan dimusnahkan seperti Kacang Merah dan kacang hijau tin (baked beans and Green Peas) dan lain-lain yang difikirkan memberatkan. Keadaan tergesa-gesa membuatkan berlakunya sedikit kecuaian di sini. Terdapat sebahagian anggota tidak memusnahkannya sebelum ditimbus...


Akibat dari kecuaian tersebut, bekalan yang tidak dimusnahkan dengan sempurna memang memberi advantage kepada PK. Dalam keadaan 'survival' harga sebiji beras amat berharga berbanding dengan benda-benda yang lain. Hasil dari kesilapan itu setelah dibuat perilaian semula (post mortem) dibukukan bagi ATM agar memusnahkan sepenuhnya apa-apa yang tidak diperlukan ketika melakukan operasi.

Penjejakan dilakukan seterusnya. Manakala aktiviti di malam hari seperti biasa, pengawasan di sebelah malam lebih berhati-hati lebih-lebih lagi ketika bulan mengambang penuh.

Memandangkan penjejakan ini memang berisiko tinggi dan mungkin tiada ketentuan masa terjadinya sebarang insiden akan berlaku. Pada suatu hari ketika penjejakan dilaksanakan, suatu bau yang amat busuk menyucuk hidung. Bermacam-macam perasaan bermain di kepala. Adakah mayat PK yang telah mati akibat kelaparan akibat tersalah makan makanan hutan? Setelah dibuat pemeriksaan didapati sisa-sisa binatang liar yang ditinggalkan begitu sahaja. Dipercayai bangkai dan sisa khinzir.

Hari berganti minggu, perjejakan diteruskan dan ketika melintasi banjaran Titiwangsa dan sebelum menghampiri kawasan Hutan Ulu Behrang, pasukan berhenti dan memasak makanan tengahari. Setelah penat melakukan penjejakan semestinya perut amat terasa amat lapar. Ketika sedang memasak, nasi baru sahaja nak kering. Pasukan diarahkan bergerak. Apatah lagi dengan segera segala makan disimpan di dalam ‘pack’ tanpa sempat mengecap 'Lunch'.

Di sinilah konsep 'haversack lunch' patut dipratikkan bagi menjimatkan masa. 'Haversack lunch' adalah konsep SAS yang baik dilaksanakan dalam keadaan untuk menjimatkan masa. Konsep ini saya pelajari kemudiannya setelah mengikuti suatu kursus kerjaya dilaksana oleh pasukan.

Baru sahaja nak bergerak, hujan panas turun dengan tiba-tibanya. Lazimnya ini adalah suatu pertanda sesuatu perkara akan berlaku. Bab kata orang tua, ada suatu perkara buruk akan berlaku....

Dalam keadaan hujan panas itu juga semua anggota diingatkan bahawa adalah sesuatu pertanda yang tak baik yang akan mungkin akan berlaku. Setelah bergerak sehingga sampai ke permatang (ridge) nampak nun sayup bawah sana kawasan yang saya kira kawasan pertanian yang juga sebahagiannya diliputi dengan hutan renek dengan hutan lalang. Maklum setelah sekian hari tidak bertemu dengan keadaan lapang, keadaan masing-masing begitu ghairah untuk cepat sampai ke kawasan tersebut did alam keadaan ini tiba-tiba...

Dam! Dam! Dam! Bunyi tembakan di bawah bukit berhampiran dengan pingir hutan yang mana seksyen hadapan telah bertempur. Dengan semangat juang yang tinggi masing-masing terus menerpa ke hadapan tanpa sebarang rasa takut dan gementar. Untuk mempercepatkan gerakan masing-masing semua meninggalkan beg galas sambil meluru ke hadapan.


Pada suatu ketika, naluri saya tergerak untuk berhenti dan meninjau (memerhati) ke lereng sebelah kiri seketika. Oleh kerana desakan dari anggota di belakang agar saya bergerak terus kehadapan, maka saya pun bergerak ke hadapan. Kalau saya masih lagi di situ saya kira kemungkinan besar saya akan dapat menembak beberapa orang musuh yang kebetulan lari dari arah itu.

Di sini rasa saya ada sedikit kesilapan berlaku. Di samping berlari ke hadapan masing-masing 'relay message' dari hadapan hingga ke anggota yang di belakang dengan menyatakan "musuh kiri, musuh kiri". Oleh kerana kesilapan salah seorang anggota dengan memberi isyarat musuh kiri dengan menghadapkan orang di belakangnya dengan memberi isyarat musuh kiri bererti menjadi arah ke kanan. Maka pesanan itu telah menjadi sebelah kanan. Oleh kerana kesilapan seseorang menyampaikan 'message' maka berterusanlah sehingga orang di belakang.

Seperti saya nyatakan 'follow up' ini melibatkan 2 skuadron, maka skuadron di belakang telah digerakkan sebagai penyekat di sebelah kanan. Maka terlepaslah kumpulan musuh yang jangka berundur semula dengan mengikut arah lereng kiri bukit. Bayangkan sekiranya tidak berlaku kesilapan sedemikian, rasa saya keseluruhan Kumpulan CCM Chong Chor lupus pada hari itu. Nyawa mereka panjang setekat hari itu dan selamat buat seketika...

Hasil dari pertempuran dibahagian Leading Section yang juga digabungkan dengan Team Pengesan dan K9 yang didatangkan kahs dari Pulada Johor ketika diawal Operasi setelah kesan PGK dapat dijumpai. Seorang Pengendali Anjing Perang telah terkena tembakan yang tidak begitu baik dari PGK mengakibatkan luka sedikit dibahagian sisi pipi beliau.

Manakala disebelah pihak PGK didapati seorang Penganas telah dihapuskan dengan beberapa Beg Galas ditinggalkan PGK akibat amat terdesak. Disamping itu ada terdapat kesan-kesan Darah dari kumpulan mereka yang mengalami kecedaraan. Setelah diperiiksa 100% terdapat beberapa dokumen penting telah dijumpai. Mayat PGK (Wanita) juga diperiksa 100% dan dibawa keluar melalui Pesawat (Alloutte).

Begitu juga anggota Pasukan sendiri yang cedera dibawa bersama. Oleh kerana keadaan telah beransur Gelap kami 'baseup' di Lokasi pertempuran. Saya terlupa pulak pasal Beg galas yang ditinggalkan dibahagian belakang. Pada mula nya saya ingatkan beg galas saya terpaksa diambil dimana ianya ditinggalkan. Nasib baik Beg galas tersebut telah diambil oleh Kumpulan Belakang yang membawanya kelokasi ketempat 'Base' kami. Pheew!!!!! kalau tidak jauh juga dimana Beg Galas itu seingat saya hampir juga 1 petak peta.

Malam tu terbayang-bayang dikepala otak saya keadaan Mayat PGK itu ditembak dengan keadaan yang mengerikan. Maklum lah ini kali pertama saya didedahkan keadaan pertempuran dan casualty yang ditembak yang berlaku dihadapan mata sendiri. Ketika berkawal waktu malam pun tahap berjaga-jaga sperti biasa, kerana bila-bila masa keadaan boleh menjadi cemas sekiranya diserang. Manakan tahu, kot-kot dipihak PGK ingin menuntut belak atas kehilangan salah seorang 'Komrad'. Kesyahduaan malam berlalu dengan tenangnya sehingga pagi. 


Akibat dari pertempuran itu, PGK dibawah SCM Chong Cho (6th Asslt Unit) berkecamuk dan berpecah beberapa kumpulan kecil (ini diceritakan oleh salah seorang SEP yang telah menyerah diri kemudiannya dan ini ada diceritakan oleh SEP tersebut bertajuk 'Aku mahu Hidup') Akibat dari keadaan itu ada kumpulan yang berpatah balik ke Negeri Pahang dan ada kumpulan yang masih melilau dikawasan perhutanan persekitaran tersebut. 

Hasil dari dokumen-dokumen yang dijumpai selepas pertempuran itu diserahkan kepada Pasukan Polis untuk dibuat penilaian dan kajian-kajian dimasa hadapan. Memandangkan kawasan pertempuran juga dikawasan pinggir penempatan maka dipercayai musuh cuba untuk keluar dari hutan melalui hujung-hujung kampung. Kampung persekitaran boleh dikatakan kebanyakan perkampungan Orang Melayu. Hasil dari maklumat mneyatakan musuh telah berpecah kepada kumpulan-kumpulan kecil, maka kami dipecahkan mengikut kumpulan-kumpulan kecil juga.

Maka operasi fasa berikutnya agak selisa sedikit berbanding yang telah berlalu di fasa sebelumnya. Rata-rata meronda dikawasan terbuka dan juga pinggir-pinggir kampung. Begitu juga keadaan 'Baseup' agak terbuka sedikit. Namum demikian langkah berjaga-jaga dan kewaspadaan itu bertambah dan lebih dari biasa. Memandang memburu 'harimau-harimau yang sudah luka' pastinya lebih ganas lagi. Disamping itu juga kawalan lalulintas juga dilakukan dengan tanpa sebarang sekatan atau pemantauan oleh oleh Pihak Polis, ianya dilakukan bila-bila masa dan ketika. Setiap keaderaan awam diperiksa dan memastiakn tiada pembolosan berlaku. 

Setelah beberapa-beberapa hari melakukan operasi tersebut, tiada hasil atau terdapat pembolosan oleh musuh, maka arahan penarikan keluar diberikan agar pasukan diberi pelaung untuk balik ke Kem SU. Disini terpancar-pancarlah wajah keriangan setiap anggota setelah berbulan-bulan menjalani operasi pulang kerumah. Lebih-lebih yang telah berkelamin @ berkeluarga (Faham-faham sudah le!!!!!). Semasa menunggu penarikan keluar sambil menunggu 3 tonner datang memunggut, sekonyong-konyong keluar dua orang berbangsa Cina dengan memakai pakaian awam yang agak kusut masai........

Dengan keadaan fisikal dan pakaian yang meragukan, pada mulanya kedua-dua mereka ditahan dan disolsiasat ala-kadarnya, memandangkan keadaan yang amat meragukan. Namun demikian mereka tetap bertegas mengatakan mereka adalah Penoreh Getah. Merumitkan dan mengelirukan tanpa sebarang peralatan Getah serta baju yang tanpa kesan-kesan getah. Kedua-duanya dibogelkan serta tengok keadaan kaki-kaki mereka sudah kembang.

Untuk maklum sekiranya seseorang itu telah berhari-hari memakai kasut dengan keadaan yang tidak menentu basah-keringnya keadaan warna kaki amat berbeza. Disini soal siasat 'ala-ala' gitu dilakukan, walaupun dalam keadaan yang teruk, namum mereka tidak juga mengaku dan tetap berkeras. Memang sah doktrin yang mereka terima amat kental. Dipendik cerita kedua-duanya diserahkan kepada pihak SB untuk tujuan siasatan selanjutnya. Mereka ini dibawa oleh Pihak SB ke suatu tempat bagi tujuan soal siasat. Biarkan Pihak Polis menguruskan nya seterusnya........

Pergerakan balik ke 'Main Base di SU dilakukan secara convoy dan convoy ini pula dibahagikan beberapa phase(peringkat) pergerakannya. Masa itu mana ada Lebuhraya kan? Ialah tahun 1974, maka pergerakan semuanya mengikut istilah sekarang ini 'Jalan Lama'. Pergerakan balik ke 'Main Base ini juga ada perkara melucukan terjadi.

Oleh Kerana pergerakan konvoi tersebut dibahagikan kepada beberapa peringkat,. Maka ada Konvoi yang baru saja sampai Di Main Base (SU), ada dipertengahan Jalan dsbnya. Bagi Konvoi saya ketika sampai di Pekan Kajang. Sampai sahaja di pekan Kajang, Konvoi saya melalui suatu Roadblock (RCP) Polis diadakan dihadapan Balai Polis Kajang. Saya kira sememangnya RCP itu khusus untuk kami. Ketika diarahkan berhenti oleh Peg di RCP menyatakan beliau mendapat arahan supaya Konvoi kami berpatah balik. 

Yaa Allah, bayangkan situasi ketika itu lebih-lebih lagi yang sudah berkelamin (Faham-faham sahaja sudah lah). Berperasaan Marah, geram dan sebagai tergambar dimuka masing-masing dengan luahan perkataan yang tersepatutnya terkeluar dari mulut masing. Bagi saya dan seangkatan ( Bujang trang-tang-tang) macam saya tidak lah sangat. Kasihan member yang sudah berkelamin ketika itu. Dalam kepala masing-masing terbayang Wajah 'Mak Andeh' dirumah. 

Begitu juga dengan Konvoi yang sudah sampai ke Main Base (SU). Sudah terlempias atau tidak. Waallahuwam. Macam taktik digunakan (opps X rated sikit). Berbalik kepada kumpulan Konvoi saya, apa-apahal perkena dulu Sate Kajang. Seingat saya dulu Sate Kajang berhampiran dengan Pump Station yang ada sekarang. Bayangkan lah satu Skuadron serbu dalam satu atau dua buah kedai dengan hiruk-pikuk, ragamnya dan bau-bauannya hilang bau aroma sate ketika itu.

Dalam karenah melayan seramai itu. Harapan saya agar semua nya melunaskan apa yang telah dimakan kerana itu akan menjadi darah daging. Tak tahu lah saya mungkin dalam seramai itu ada yang berfikiran sontot. Minta-minta janganlah. Maka setelah makan dan melunaskan apa yang patut Konvoi berpatah balik dengan jalan yang sama menuju semula ke Slim River dan bermula lah pulak phase yang lain dengan nama Operasi yang berbeza kerana Operasi tersebut diterajuii oleh 2 BDE (Ipoh Perak) yang sebelum ini diterajui oleh 4 Bde (Pahang).

Setelah diarahkan berpatah balik ke Slim River, sementara arahan selanjutnya saya dan anggota Skn berkampung semula di persekitaran Balai Polis Slim River. Khemah Skn Tek dibangun semula di Tanah lapang didalam kawasan Balai. Disitu saya bermalam buat sementara waktu.

Apa yang saya perhatikan dikemah yang sama terdapat Tempat Rehat (tidor) Jen Tan Sri (TUN) Ibrahim Ismail PAT ketika itu. Tan Sri begitu simple, tidur di kemah yang sama dengan kami, malah cuma diatas sebidang Ponco sahaja . Saya betul-betul respect Tan Sri (Tun). Tan Sri (Tun) begitu humble dan tak mengikut protokol walhal beliau ketika itu berpangkat Jen. Silap-silap orang tak jangka, ada Jen di Khemah tersebut.

Setelah menerima taklimat, memang sah yang dua orang itu adalah Penganas, seoarang agak berumur 40 dan seorang Remaja lelaki dalam belasan atau awal 20an. Lelaki yang berumur agak 'Hardcore' sedikit, manakala yang muda itu sudah nampak reaksi memberi kerjasama. Beberapa hari kemudian Sek saya telah diarahkan membawa anggota CEP tsb ke suatu kawasan hutan dimana mereka telah 'Dump' Senjata api mereka. CEP tsb dipakaikan loreng dan untuk memberi kepercayaan dan keyakinan kepada nya, maka dia juga diberi senjata, tetapi sudah pasti dalam keadaan yang tidak sempurna, walaupun nampak sempurna.

Oleh kerana Keadaan hutan agak jauh dihujung perkampungan masa pergi dan balik memakan hampir satu hari juga. Setelah menyelongkar kwsn dengan diberi sedikit pertanda dimana senjata ditanam, dengan agak lama maka senjata tersebut ditemui dan dibawa balik Ke Markas Tektikal.

Disamping itu kumpulan kami juga diarahkan mencari maklumat yang terdapat dihelaian kertas dimana apabila mereka kedua ini ditawan tempohari. Dengan Maklumat tersebut maka peringkat kedua dijalankan.

Komen

Jika kita bercerita kepada anak kita bahawa  dahulunya kawasan Pahang Barat yang meliputi daerah Raub dan Bentong merupakan kawasan gerak tindak 6th Assault Unit yang merupakan satu Unit khas PKM menyusuk masuk untuk meluaskan pengaruh komunis pasti mereka tidak mempercayainya. Kehadiran musuh negara ini  pada masa itu menjadikan kawasan tersebut  kawasan hitam.  Perjalanan dari Raub ke Felda Sungai Koyan pada masa itu kita terpaksa menempoh 5 road block oleh tentera, perjalanan waktu malam pula perlu mendapat permit Polis. 

2 ulasan:

arewie Dt berkata...

Menarik kisah perjalanan ni. Di sekitar hutan bentong - raub memang ada kesan peninggalan lorong komunis. Saya pernah melalui laluan lorong tersebut dan peninggalan seperti kem tetap mereka di sekitar beberapa puncak bukit.

Nan Zul berkata...

Kalau kita memasuki lorong·Lorong, denai·senai disekitar Bukit Tinggi Bentong masih ada kesan food dum.."