Selasa, 12 Ogos 2014

Harga getah terus merosot


PASARAN getah Malaysia terus merosot hari ini sejajar dengan aliran menurun di Bursa Komoditi Tokyo (TOCOM), kata peniaga.    

Mereka berkata harga getah di TOCOM terjejas oleh ketidaktentuan harga minyak mentah.

"Pembeli kekal tidak memasuki pasaran berikutan ketiadaan petunjuk pasaran positif," kata peniaga.

Ketika ditutup, harga fizikal rasmi Lembaga Getah Malaysia bagi gred tayar SMR 20 susut 3.5 sen kepada 529.5 sen sekilogram, manakala susu getah pukal turun 1.5 sen kepada 435 sen sekilogram.

Harga penutup tidak rasmi bagi gred tayar SMR 20 merosot tiga sen kepada 529.5 sen sekilogram dan susu getah pukal susut satu sen kepada 435 sen sekilogram. - Bernama

Sabtu, 2 Ogos 2014

KISAH Seram : JALAN BUKIT TINGGI -BUKIT 7 GUA MUSANG-KUALA LIPIS

Menyusur ke Bukit Tujuh
 By PrivaTE
Tarikh keramat 3 hb jun, aku pada masa tu mmg dah bersiap sedia untuk bertolak dari kl ke machang, kelantan, sempena majlis perkahwinan sepupu aku. jadi mak n adik beradik sekeluarga dah pun berlepas dari kuantan ke machang, cuma tinggal aku dan abang aku sahaja yg melalui kl - machang..

bermulalah episod perjalanan jauh jam 12 tgh malam - 7.30 pg ..

aku drive sorang2 sahaja mengekori keta abang ku bersama isteri, adik ipar nya dan anak kecil nya 

melalui karak highway kemudian ke bentong dan raub serta melalui kuala lipis tidak langsung menggambarkan masalah, cuma menuju ke kawasan bukit tinggi antara kuala lipis gua musang dan juga bukit tujuh sedikit sebanyak meresahkan dengan adanya lori2 berat menghalang laluan..

betul2 berada di atas bukit tinggi kereta aku menyusur perlahan2 mengekori kereta2 lain..mmg aku rasa tak sedap hati sangat tambahan kiri dan kanan sangat2 gelap cuma diterangi lampu kereta2....

kemudian, aku terdengar bunyi mendengus sekali dari belakang..mulanya langsung aku x hiraukan..aku fikirkan mungkin bunyi tayar kereta..lepas selang 5 saat bunyi mendengus sekali lagi seakan2 bunyi kucing yg bergomol, dan pada saat itu lah tiba2 bulu roma aku berdiri tegak 90 darjah, darah aku menyirap dari tapak kaki terus naik ke ubun2 kepala..time tu aku rasa mcm nak pitam.....semestinya aku rasa seperti ada benda kat belakang aku...mmg aku tak nampak tapi aku bleh rasa ...sebelum kejadian nie aku tak penah langsung terfikir kan hantu malah aku cuma risau dengan lori2 berat yg perlu memandu dengan hati2 ..

aku mula kuatkan bunyi lagu2 mp3 yg dipasang..time tu cd ayat2 al quran abang aku dah amik awal2 lagik :mad: :mad: so aku just pasang mp3 lagu2 lama2 dengan kuat sambil mulut membca ayat2 quran...

lepas je aku memotong lori, aku masih lagi rasa benda tu kat belakang..aku capai hp nak call abang aku tapi time tu signal takde :mad: :mad: 

aku kena abiskan jalan bukit2 dulu dengan benda tu..mmg terasa sgt aura dari belakang aku..keta tak berat tapi tekanan tu datang dari kepala dan belakang aku...

keta abg aku di depan dan aku dibelakang..pelik....lori2 berat tadi ke mana? tiba2 gelap ajer ...mmg pelik ..baru sahaja aku melepasi lori tersebut :mad: :mad: 

apa lagi, aku terus high beam dan memecut melintas keta abg aku, abg aku time tu katanya dah perasan ada something wrong ngan aku, so dia bagi aku pintas dia.....time tu lah bila abg aku high beam lampunya, dia nampak benda hitam macam kucing besar (sebesar kambing tapi rupa macam kucing) kat bahagian belakang keta aku...abg aku terus high beam ...last2 benda tu hilang dengan sendiri nya...

kami tak berhenti di tepi jalan malah terus sahaja perjalanan shingga sampai di ruang rehat gua musang...


masa tu lah abg aku bgtau ada benda kat belakang keta aku, aku mmg tak nampak benda tu...

peristiwa ini sedikit sebanyak mengajar aku betapa mencabarnya perjalanan dari kl-kelantan...bukan hanya cabaran dengan lori2 berat, namun cabaran ini tidak kurang hebat nya...

begitulah peristiwa ngeri aku yg paling latest...





Jumaat, 25 Julai 2014

THE JEWS















1.The Jews claim they are the “chosen” people of God. Despite being persecuted by the European Christians who accused them of the crucifixion of Christ; despite being forced to live in ghettoes in Europe, despite having to endure periodical massacres (pogroms) by Europeans, the Jews never ceased to believe that they are superior beings who are the chosen people of God.
2.The Jews are Semitic people. So are the Arabs. But today the Jews behave as if they are the only Semitic people. They accused everyone of being anti-Semitic if they criticised the Jews or accuses them of wrong doings. For whatever they do, however criminal it may be they would accuse their detractors as being anti-Semitic.

3.In this free world we can accuse anyone of anything and it is tolerated because it is part of freedom of speech. But the Jews may not be a criticised in any way without the critic being labelled “anti-Semitic”. And many European countries support this view to the extent of jailing anyone accused of being anti-Semitic.

4.Clearly the Jews think of themselves as special beings who are privileged to the point of being above condemnation or even criticism.

5.Their present behaviour confirms this arrogance. They do what they wish even when the world considers their deeds as criminal, inhuman even. Currently they are engaged in killing hundreds of the people in Gaza and razing their cities to the ground. Hospitals, schools and private dwellings have been bombed and rocketed.

6. The world may condemn this inhuman acts but the Jews don’t care. They announce their intention to kill more people and devastate the Gaza strip.

7.When the Europeans took Palestinian land to create the state of Israel, they clearly stated that the rights of the Arab people within the new state must be respected.

8.The Jews just ignored this injunction and simply seized all Arab land and properties in Israel including houses and farms. Through violent attacks and massacres e.g. at Deir Yassin, they forced the Palestinian Arabs to flee their land. They then claim the Arabs left freely.

9.For more than 60 years these refugees have been forced to live in refugee settlements. No compensations have been paid for the expropriation of their property. They are not allowed to return and live in the Jewish State. This is racism at its worse.

10.Not satisfied with the seized Palestinian land which the UN made into the state of Israel, the Israelis occupied Palestinian land outside Israel. They built fortified settlements exclusively for themselves; another act unprecedented in the history of the nations of the world.

11.They built roads through Palestinian lands which no Palestinian may use. They built high walls through Palestinians villages, breaking them up so that the Palestinians cannot visit their own friends and relatives living on the other side of the wall. They did not allow the Palestinians to have a Palestinian nation. They can only be a Palestinian Authority. And the Europeans endorse this overbearing arrogance.

12.They laid siege to the Gaza strip so that food and medicines and building materials cannot be sent to the aid of the Gaza people after the bombings and rocketing by the Israel military forces. Ships trying to supply Gaza with their needs are seized in International waters and forced to sail to Israel where their cargo is confiscated. Frequently the ships are attacked by the Israelis navy outside Israeli waters and aid workers are shot and killed.

13.Israel has more than ten thousand Palestinians in custody at any time for alleged anti-Israel activities. No charges and no trial have been instituted. The length of the detention is not stated.

14.Periodically should the Palestinians capture an Israel soldier, Israel would offer to release a few hundred of these detainees in exchange for the Israel soldier. But very quickly new Palestinians are arrested so that they can be used in exchange for captured soldiers.
15.If in frustration the Palestinian send in suicide bombers or fire rockets to retaliate against Israeli atrocities, they would ensure the Palestinians pay a high price. They would send in their military forces to destroy Palestinian villagers and kill hundreds of innocent Palestinians, men, women, children the old and the sick.

16.Currently after the alleged killing of three Israeli students by unknown persons, Israel bombarded the Gaza strip with aerial bombs and rockets. Hospitals, schools and private houses are destroyed. More than 500 people have been killed and thousands injured. The hospitals where the injured are taken to are rocketed by Israel without any consideration for the sick who cannot flee.

17.The message for the world seems to be that Israel and Israelis are sacred and anyone touching them would have to pay a price a hundred times more than that inflicted on Israelis.

18.All these things the Israeli are doing are against International law, against morality, against human rights. They are criminals in every law of the civilised world.

19.But the Israeli Jews do this with impunity. They have the whole of America and Europe behind them. They are the chosen people of God and they are above any laws, any moral code, any human values.

20.When Jews were persecuted by the Nazis in Germany they seek the sympathy and support of the world. But their sufferings have taught them nothing, have not made them understand the pain of suffering. Instead they are now behaving worse than Nazis, not caring at all for the sufferings and deaths they inflict upon others.

21.The Europeans and the Americans created this monster and they care not for the atrocities committed by it. They will continue to support Israel even if the Israelis commit genocide, kill all the Arabs. This is their way to atone for all their treatment of the Jews in the past.

The Jews should really be venting their spite on the Germans and other Europeans. But they are too smart. Killing Arabs is easier and more fun.
Dr. Mahathir bin Mohamad

Khamis, 24 Julai 2014

Bas ekspres terbakar

Bas dua tingkat terbakar
Sebuah bas ekspres dua tingkat yang dalam perjalanan dari Selangor ke Kelantan terbakar dalam kejadian jam 1.45 petang tadi di Kilometer 32 Jalan Lipis-Merapoh, dekat FELDA Telang, Kuala Lipis
Difahamkan, bas itu membawa 41 penumpang dalam perjalanan dari Puchong Prima ke Kota Bharu.
Ketua Polis Daerah Lipis Superintendan Abdul Razak Hassan berkata, semua penumpang termasuk dua pemandu selamat dan tidak mengalami kecederaan.

Katanya, bagaimapun barang seperti beg pakaian dan keperluan harian kepunyaan tujuh penumpang tidak sempat diselamatkan kerana api merebak ke seluruh bahagian bas dengan cepat.

Menurutnya, siasatan awal mendapati kebakaran bas berpunca daripada enjin bahagian belakang mengeluarkan asap dan percikan api dan terus merebak ke keseluruhan bahagian bas. - Harian Metro

Ahad, 6 Julai 2014

Berbuka bersama Menteri


"Imam Sheikh Iqbal akan bersama saya pada 6 Julai 2014 di Masjid Tempoyang Kuala  Lipis..."-   Dato Seri Hishamuddin Tun Hussein 

Khamis, 26 Jun 2014

Raub empat daerah yang merekodkan kadar kebahagian tertinggi.

tempat menarik
Penduduk di empat daerah iaitu Baling, Alor Gajah, Pekan dan Raub merekodkan kadar kebahagiaan tertinggi di negara ini, manakala penduduk di 90 kawasan lagi mencapai tahap sederhana pada tahun lalu.
Penilaian yang dibuat menerusi Kajian Indeks Kebahagiaan Negara 2013 itu menunjukkan kebahagiaan penduduk di Majlis Daerah Baling mencecah 84.62 peratus, diikuti Majlis Perbandaran Alor Gajah (81.54 peratus), manakala Majlis Daerah Pekan dan Raub masing-masing mencatatkan 80 peratus.
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata indeks ini dapat mengenal pasti hasrat dan aspirasi rakyat secara langsung terhadap pembangunan.
     
"Soal kebahagiaan tidak lagi terhad kepada menerima manfaat pembangunan sahaja, tetapi penglibatan setiap rakyat dalam proses pembangunan fizikal, sosial dan ekonomi melalui konsep pemerkasaan, perwakilan dan perundingan bersama penduduk," katanya dalam kenyataan hari ini.


Pelaksanaan indeks berkenaan sebagai sebahagian daripada Jaringan Petunjuk Pembangunan Mampan Bandar-Luar Bandar Malaysia (MURNINets) yang merangkumi 151 pihak berkuasa tempatan (PBT) di negara ini. - UTUSAN ONLINE

Rabu, 11 Jun 2014

Mengapa harga getah jatuh.

Adakah penoreh  mampu bertahan dengan harga sekarang 

Harga getah yang rendah hari ini iaitu Harga getah SMR 20 yang merupakan harga tanda aras (benchmark) getah antarabangsa, telah menurun daripada RM13, 483 bagi setiap tan metrik pada tahun 2011, kepada RM9,525 per tan metrik pada tahun 2012 dan telah berterusan menurun kepada RM5,475 bagi setiap tan metrik sekarang. Sebab utama kejatuhan harga getah dari bulan November 2013 hingga hari ini adalah disebabkan stok getah tergantung (overhanging stock) daripada 523,000 tan metrik pada pasaran antarabangsa. Pengeluaran getah dunia pada tahun 2013 adalah 11.518 juta tan metrik dan penggunaan global hanya 10.995 juta tan metrik. Oleh kerana simpanan getah yang berlebihan di pasaran antarabangsa, harga getah telah menjunam disebabkan oleh bekalan dan permintaan.

Ekonomi Amerika Syarikat adalah dalam pemulihan perlahan, ekonomi Eropah masih terhenti dan industri pembuatan di China mempunyai pertumbuhan yang lebih rendah. Ini telah menyebabkan permintaan yang lebih rendah untuk getah dengan pengeluaran yang lebih tinggi di negara-negara pengeluar. Daripada lima (5) pengeluar getah utama pada tahun 2013, Thailand menghasilkan 3.9 juta tan metrik getah diikuti oleh Indonesia pada 2.8 juta tan metrik. India menghasilkan 888,000 tan, metrik diikuti oleh Vietnam pada 854,000 tan metrik. Malaysia yang merupakan pengeluar kelima terbesar getah asli menghasilkan 845,000 tan metrik .
Kejatuhan harga getah tidak ada kaitan dengan pemberian BR1M atau kehilangan pesawat MH370. Harga getah dipengaruhi terutamanya oleh permintaan dan pembekalannya. Pada masa ini, bekalan getah adalah lebih daripada permintaan, maka harganya jatuh. Harga getah dipasaran antarabangsa adalah diluar kawalan kerajaan.

Kejatuhan harga getah tidak berlaku hanya Malaysia sahaja tetapi di semua negara pengeluar getah seperti Thailand, Indonesia, India dan Vietnam. Walaubagaimana pun, dengan pembayaran insentif pengeluaran getah oleh Kerajaan negeri Sabah, harga getah yang dibayar kepada para pekebun kecil getah di Sabah adalah sama bahkan kadang-kadang lebih tinggi daripada yang di Semenanjung. Contohnya, harga minimum yang dibayar bagi getah mentah kepada pekebun kecil bagi kentalan di Semenanjung Malaysia adalah RM1.80/kg, di Sarawak pada RM1.50/kg, dan Sabah RM1.85/kg pada Jumaat 23 Mei, 2014. Harga purata lateks di Semenanjung Malaysia adalah RM5.17/kg manakala harga di Sabah adalah RM5.70 /kg.


Dalam keadaan pasaran semasa ini, para pekebun kecil digalakkan untuk menghasilkan hanya kentalan bersih supaya kualiti getah dari akan mendapat daya saing tinggi di pasaran antarabangsa walaupun dalam pasaran yang tertekan. Persoalan bilakah harga getah akan naik adalah bergantung kepada pemulihan ekonomi dunia dan pengurangan stok tergantung di pasaran dunia.


Tuan Tanah dan Penoreh getah bakal terima bantuan RM500  - 11Jun 2014

Selasa, 10 Jun 2014

TEMUDUGA TERBUKA TENTERA DARAT



Tentera Darat Malaysia (TDM) mempelawa Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan memenuhi syarat untuk menghadiri sesi Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki/Wanita TD. Calon-calon yang layak akan dipanggil untuk menghadiri sesi Pemilihan Akhir Perajurit Muda Lelaki/Wanita TD yang dirancang pada bulan September 2014. Seterusnya calon yang berjaya akan menjalani Latihan Asas Ketenteraan selama 6 bulan di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA), Port Dickson, Negeri Sembilan.
 Tarikh temuduga : 16 - 26 Jun 2014 Lokasi : Seluruh Malaysia
Sektor : Kerajaan
TARIKH, LOKASI & PUSAT PEMILIHAN SEPERTI DI BAWAH :
 *ZON UTARA Tarikh temuduga : 16 Jun 2014 Lokasi : Perlis Alamat : Rej 504 AW, Kem Bukit Keteri, 02450 Kangar Tarikh temuduga : 18 Jun 2014 Lokasi : Kedah Alamat : Rej 513 AW, Kem Bukit Pinang, 06100 Alor Setar Tarikh temuduga : 20 Jun 2014 Lokasi : Kedah Alamat : Bn Ke-2, Rej 513 AW, Kem Jalan Bukit, 09000 Kulim Tarikh temuduga : 22 Jun 2014 Lokasi : Pulau Pinang Alamat : Rej 509 AW, 15 Lebuhraya Peel, 10350 Pulau Pinang Tarikh temuduga : 24 Jun 2014 Lokasi : Perak Alamat : Rej 503 AW, Kem Jalan Tambun, 30350 Ipoh Tarikh temuduga : 26 Jun 2014 Lokasi : Perak Alamat : Teluk Intan Bn Ke-3, Rej 503 AW, Kem Teluk Intan, 36000 Teluk Intan
*ZON SELATAN / TENGAH Tarikh temuduga : 16 Jun 2014 Lokasi : Johor Alamat : Rej 501 AW, Kem Tebrau, 80990 Johor Bahru Tarikh temuduga : 18 Jun 2014 Lokasi : Johor Alamat : MK Garison Mersing, Kem Iskandar, Tanjung Sekakap, 86800 Mersing Tarikh temuduga : 20 Jun 2014 Lokasi : Johor Alamat : MSS Kluang, Kem Mahkota, 86000 Kluang Tarikh temuduga : 22 Jun 2014 Lokasi : Melaka Alamat : Rej 514 AW, Kem Bukit Beruang, 75450 Melaka Tarikh temuduga : 24 Jun 2014 Lokasi : Negeri Sembilan Alamat : PULAMOR, Kem Sebatang Karah, 71050 Port Dickson Tarikh temuduga : 26 Jun 2014 Lokasi : Kuala Lumpur Alamat : MK 12 Bgd, Kem Wardieburn, 53300 SETAPAK, Kuala Lumpur
 *ZON TIMUR / HULU PERAK / HULU SELANGOR Tarikh temuduga : 16 Jun 2014 Lokasi : Pahang Alamat : MSS Temerloh, Kem Batu 3, 28000 Temerloh Tarikh temuduga : 18 Jun 2014 Lokasi : Pahang Alamat : Rej 505 AW, Kem Sri Kuantan, 25050 Kuantan Tarikh temuduga : 20 Jun 2014 Lokasi : Terengganu Alamat : 18 RAMD, Kem Sri Pantai, Seberang Takir , 21300 Kuala Terengganu Tarikh temuduga : 22 Jun 2014 Lokasi : Kelantan 21 RAMD, Kem Pengkalan Chepa, 16100 Pengkalan Chepa Tarikh temuduga : 24 Jun 2014 Lokasi : Perak Alamat L 4 RS, Kem Gerik, 33300 Gerik Tarikh temuduga : 26 Jun 2014 Lokasi : Selangor Alamat : 4 RSD, Kem Erskine, 44000 Kuala Kubu Bharu
*ZON SABAH / SARAWAK Tarikh temuduga : 17 Jun 2014 Lokasi : Sabah Alamat : 22 RAMD, Kem Sri Kinabatangan, 90000 Sandakan Tarikh temuduga : 26 Jun 2014 Lokasi : Sabah Alamat : MSS Lok Kawi, 89580 Kota Kinabalu Tarikh temuduga : 26 Jun 2014 Lokasi : Sabah Alamat : Bn 1 Rej 507 (AW) Kem Paradise, 89150 Kota Belud Tarikh temuduga : 26 Jun 2014 Lokasi : Sabah Alamat : Rej 516 AW, Kem Kukusan, 91000 Tawau Tarikh temuduga : 17 Jun 2014 Lokasi : Sarawak Alamat : 20 RAMD, Kem Sri Miri, 98000 Miri Tarikh temuduga : 19 Jun 2014 Lokasi : Sarawak Alamat : MK 3 Bgd, Kem Penrissen, 93250 Kuching Tarikh temuduga : 22 Jun 2014 Lokasi : Sarawak Alamat : 13 RAMD, Kem Pakit, 95000 Sri Aman Tarikh temuduga : 25 Jun 2014 Lokasi : Sarawak Alamat : MK 9 Bgd, Kem RASCOM, 96000 Sibu


DOKUMEN & SIJIL YANG DIPERLUKAN

Pemohon dikehendaki membawa bersama dokumen ASAL dan satu salinan
fotostat dokumen-dokumen seperti berikut:

* Kad Pengenalan.
* Sijil Kelahiran.
* Sijil SPM atau Slip Peperiksaan (2013 sahaja).
* Sijil SKM Tahap 2.
* Sijil Berhenti Sekolah.
* Fotostat Kad Pengenalan/Sijil Kematian (bagi ibu bapa yang telah meninggal
dunia).
* Surat Nikah/Sijil Pendaftaran Perkahwinan/Sijil Daftar Kelahiran Anak (bagi
yang telah berkahwin).
* Sekeping gambar terkini berukuran pasport (tidak dikembalikan).
* Sila bawa bersama ball pen hitam.
* Sampul Surat Pos Ekspres (Pos Malaysia – berharga RM3.00) – saiz sampul

220mm x 110mm beralamat sendiri. 

ULASAN

Pekerjaan tentera merupakan kerjaya yang mencabar dan menarik. Gaji dan elaun lebih baik dari sector awam  lain, tempoh kerja tidak lama hanya  21 tahun sahaja, tahun 2035 anda boleh pencen dengan umur lebih kurang 39 ke 45 tahun.

SYARAT-SYARAT DAN KELAYAKAN

Ahad, 8 Jun 2014

Puas hati Pahang julang Piala FA

 Ketua jurulatih Pahang, Zainal Abidin Hassan berpuas hati dengan anak didiknya yang berjaya mempersembahan aksi cemerlang untuk menjulang Piala FA 2014 malam ini.

Beliau berkata dua gol kemenangan tersebut amat penting bagi membolehkan skuad Tok Gajah sekali lagi muncul sebagai johan piala berprestij itu selepas kali pertama memenanginya pada tahun 2006.
Pahang muncul juara Piala FA 2014 selepas mencatat kemenangan 2-1 ke atas pasukan be

ramalan Berita Harian 7 jun 2014 -tepat sekali


rstatus kelab, Felda United FC di Stadium Shah Alam malam ini.
Zainal mengakui bahawa pasukan Tok Gajah "lambat panas" apabila ketinggalan 0-1 pada aksi 30 minit pertama.
"Saya memang akui mereka (pemainnya) tidak bermain permainan biasa apabila banyak membuat hantaran jauh sehingga membolehkan Felda United mendahului permainan," katanya dalam sidang media selepas perlawanan itu.
Beliau bagaimanapun berbangga apabila pemain simpanan yang dibawa masuk pada minit ke-69, Mohd Faizol Hussain, mengembalikan harapan Pahang untuk menjulang Piala FA apabila menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-79.
Katanya, ini membuktikan semua pemain bermain baik dan setiap pemain memberi kerjasama sehingga membolehkan mereka sekali lagi menjulang Piala FA.
"Kedua-dua pasukan menunjukkan permainan yang baik dan saya akui Felda memang pasukan yang layak bermain di Liga Super pada musim akan datang," katanya.
Sementara itu, bagi pengendali The Fighters, Irfan Bakti Abu Salim, beliau melihat beberapa pemainnya membuat kesilapan sama lewat babak kedua sehingga membuka ruang untuk Pahang menjaringkan dua gol.
"Saya memang kecewa apabila kesilapan mudah yang sama ini akhirnya memakan diri apabila kita terlepas peluang menjulang piala buat kali pertama," katanya.
Katanya, secara keseluruhan permainan skuad The Fighters bagaimanapun baik dengan kawalan bola yang kemas sepanjang perlawanan. – Bernama, 8 Jun, 2014

Sabtu, 7 Jun 2014

Rumah mampu milik

Penduduk Kuala Telang, Tanjong Jambu dan Merapoh dalam kawasan Dun Padang Tengku berpeluang memiliki rumah mampu milik apabila Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) dan Pejabat Pentadbiran daerah Lipis sudah mengenal pasti tapak untuk projek berkenaan.

Adun Padang Tengku, Datuk Mustapa Longberkata, seluas 3.6 hektar tapak dikenal pasti di persimpangan Kuala Telang/Tanjong Jambu untuk projek kediaman mampu milik membabitkan 120 unit rumah, termasuk di Merapoh dalam jumlah keluasan yang sama.

Menurutnya, lawatan ke tapak projek berkenaan dilaksanakan pegawai SPNB, Pejabat Daerah Lipis dan penghulu mukim berkenaan, manakala kajian dari segi pemasaran, lokasi dan tanah sedang diselenggarakan SPNB sebelum keputusan dibuat dalam masa terdekat.

“Kita mengharapkan SPNB melaksanakan tanggungjawab terbaik kerana penduduk kawasan ini mengharapkan projek kediaman mampu milik yang kompetitif dan sederhana berasaskan pendapatan serta nilai ekonomi di sini.

“Saya yakin projek ini akan direalisasikan secepat mungkin kerana penduduk kawasan Padang Tengku khususnya kalangan generasi hari ini yang sudah berkeluarga memerlukan kediaman tetap, selesa dan berdekatan tempat kerja masing-masing,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melawat tapak perumahan bersama pegawai SPNB dan Pejabat Daerah Lipis, di Simpang Kuala Telang/Tanjong Jambu dan Merapoh, di sini semalam.

Mustapa berkata, projek berkenaan merupakan perintis dalam sektor perumahan mampu milik di Lipis juga melestarikan sebahagian transformasi dalam bidang sosial di sini.

“Hasrat kita melebarkan projek ini di pinggir bandar Kuala Lipis dan lokasi berdekatan jalan raya Kuala Lipis ke Merapoh memandangkan daerah ini sahaja masih memerlukan 4,000 unit rumah berasaskan kepesatan penduduk dan pembangunan perbandarannya,” katanya.

Menurutnya, pembangunan pinggir bandar Lipis dan pusat pertumbuhan baharu Merapoh yang kian melebar berasaskan sektor pertanian, industri kecil dan sederhana termasuk pelancongan menyebabkan permintaan terhadap kediaman yang selesa dan kos yang kompetitif semakin menggalakkan dalam kalangan penduduk tempatan dan orang luar.

“Pembangunan jalan raya Central Spine Road (CSR) yang selesa dari Kuala Lipis ke Merapoh memberi impak pertumbuhan kawasan baharu sehingga permintaan terhadap kediaman tetap semakin meningkat,” katanya.

Sehubungan itu katanya, SPNB dapat membantu pembangunan projek itu sekali gus berperanan bagi memastikan harga rumah yang dijual lebih rendah berbanding pemaju swasta yang lain.

Beliau berkata, projek berkenaan antara manifestasi kerajaan negeri untuk memastikan penduduk memiliki kediaman tetap, selain projek Perumahan 1Malaysia (Prima) termasuk kemudahan yang sama disediakan anak syarikat kerajaan negeri dan Felda.

Isnin, 2 Jun 2014

Pertandingan Bolasepak 9

Pertandingan Bolasepak 9 sebelah terbuka Kg Lubuk Kulit/Beletik Kuala Lipis.

Tarikh kejohanan : 08 Jum 2014

Tarikh Tutup : 04 Jun 2014

Yuran penyertaan RM 200.

Hadiah : Johan RM 1000 Naib Johan RM 600 ke-3 RM400 ke-4 RM300

Untuk maklumat lanjut boleh hbungi..

017-9329456-eja
019-9789323-dollah

Borang Pertandingan

Borang Bola 9 Sebelah Kg Lubuk Kulit

Khamis, 22 Mei 2014

Tegar

Konsert Rakyat Parlimen Lipis

mempersembahkan TEGAR

Tarikh : 23 Mei 2014

Masa : 9.00 Malam

Tempat : Dataran Majlis Daerah Lipis








Khamis, 17 April 2014

YB Ahli Parlimen Lipis-Perbahasan Usul Titah Diraja

Ahli Parlimen Lipis membahas Titah Diraja untuk membela nasib warga Lipis
YB Dato' Hj Abdul Rahman Mohamad (Ahli Parlimen Lipis) telah membahaskan beberapa aspek berkaitan pada 12 Mac 2014 yang lalu:
-Peristiwa kehilangan MH370
-Harga komoditi getah yang semakin jatuh, 
-Ekonomi,
-Pendidikan,
-Kenaikan harga barang,
-Pembangunan Luar Bandar dll



Jumaat, 4 April 2014

Mesyuarat Agung PBTM Lipis

Tarikh : 19 April 2014 (sabtu)

Masa : 08.00H pagi hingga 13.30H

Tempat : Dewan Dato' Omar Othman Wisma UMNO Bahagian Lipis

Perasmi : YB Dato' Haji Abdul Rahman bin Hj Mohamad MP Lipis

Surat Jemputan Ahli : Klick

Khamis, 13 Februari 2014

Valentine's Day Haram Disambut



 Fenomena sebahagian remaja menjadikan Valentine’s Day sebagai perayaan paling diminati dan sangat-sangat ditunggu untuk diraikan bersama kekasih amat menggusarkan. Ia sebenarnya merupakan satu fenomena ajaib dananeh kerana perayaan ini tidak pernah disisipkan secara rasmi di mana-mana kalender. Akan tetapi ia terus diingati dan diraikan saban tahun.

To be my Valentine?

  Bagi mereka yang meraikan sambutan Valentine’s Day ungkapan ‘To be my Valentine’ sering bermain di bibir. Kebiasaannya ia diungkapkan oleh teruna kepada si dara dalam menzahirkan kecintaannya.

 Menurut Ken Sweiger, perkataan “Valentine” berasal dari bahasa Latin yang mempunyai maksud “Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat, dan Yang Maha Kuasa”. Menurutnya lagi, kata ini sebenarnya digunakan pada zaman Rom Kuno ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus, tuhan orang Romawi. Sedar atau tidak, menurut Sweiger, jika seseorang meminta orang lain atau pasangannya menjadi “To be my Valentine?”, maka dengan hal itu sesungguhnya ia telah secara terang melakukan suatu perbuatan yang bercanggah dengan aqidah dan dimurkai Allah. Ini karena ia telah meminta seseorang menjadi “Sang Maha Kuasa” dan hal ini sama dengan usaha menghidupkan kembali budaya pemujaan berhala.

Mengapa Mawar Merah?

 Selain ucapan ‘To be my Valentine’ pemberian jambangan mawar merah oleh si teruna kepada si dara juga sering menjadi amalan pada Valentine’s Day. Ia dianggap satu simbol dalam menzahirkan kasih sayang ‘hakiki’. Sebenarnya perbuatan ini merupakan amalan kebudayaan Eropah dengan diselitkan kepercayaan aneh dan karut. Menurut satu mitos Rom kuno, mawar merah merupakan bunga kegemaran Venus, si dewi cinta. Dewi itu amat sinonim dengan memperingati kekasih. Ia tidak ada kaitan dengan Islam dan hanya mengikut ‘teladan’ mitos karut.

 Amalan memberi bunga mawar merah ini sebenarnya mula dipopularkan pada tahun 1970an. Ia berlaku selepas Raja Charles II mengarang buku yang bertajuk The Languange of Flowers, yang menguraikan tentang amalan kebiasaan bangsa Persia yang mengungkapkan perasaan melalui bunga. Sejak itu pemberian mawar merah terutama pada saat Valentine’s Day amat popular. Tanpa mengetahui sebabnya ia terus menjadi amalan.

Hukum Menyambut Valentine’s Day

Sebenarnya, majoriti tokoh agama telah menyatakan bahawa menyambut atau meraikan Sambutan Hari Valentine ini adalah bertentangan dengan Syarak. Menurut Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia amalan ini adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam.”

 Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan bahawa amalan merayakan Hari Valentine tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Valentine tidak digalakkan oleh agama Islam.

 Pengharaman dan larangan ini bukanlah kerana ingin menghalang keseronokan atau dengki di atas aktiviti trend baru zaman moden ini. Tetapi ianya berlandaskan kepada apa yang dinyatakan di dalam Al-Quran dan As-Sunnah yang menjadi panduan seantero umat manusia bagi mengecapi keindahan hidup di dunia dan diakhirat.

 Sejarah Valentine’s Day

 Menurut Rizki Ridyasmara di dalam bukunya, Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Hallowen: So What?, para sejarawan masih tidak mempunyai kata sepakat berkenaan peristiwa apa sebenarnya menjadikan Hari Valentine terus diperingat. Tetapi daripada beberapa sumber sejarah terdapat empat (4) versi pendapat yang amat popular berkaitan dengannya.

Pendapat Pertama

 Pendapat pertama mengaitkan Sambutan Hari Valentine dengan pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13 hingga 18 Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta (Queen of Feverish Love) bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata. Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun. Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia dari gangguan serigala. Pada hari itu mereka akan menyembelih seekor anjing dan kambing. Kemudian mereka akan memilih dua pemuda Rom yang dianggap paling gagah untuk menyapukan darah binatang tersebut ke badan mereka lalu mencucinya pula dengan susu. Setelah itu akan diadakan perarakan besar-besaran yang diketuai dua pemuda tersebut dan mereka berdua akan memukul orang ramai yang berada di laluan mereka dengan kulit binatang dan para wanita akan berebut-rebut untuk menerima pukulan tersebut kerana mereka beranggapan ianya akan menambahkan kesuburan mereka. Semasa agama Kristian menguasai Rom, mereka mengadaptasikan upacara paganism ini dan mewarnainya dengan nuansa Kristian. Mereka menggantikan nama-nama gadis dengan nama-nama Paus atau Pastor. Antara pendukungnya adalah Raja Konstantine dan Paus Gregory I.

Pendapat Kedua

Pendapat kedua pula mengaitkannya dengan kematian paderi St. Valentine ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Terdapat dua (2) kisah berkaitan dengan St. Valentine ini.

 Versi pertama menyatakan bahawa pada masa pemerintahan Claudius II, kerajaan Rom yang menyembah dewa-dewi, hidup dengan penuh mitos dan lagenda amat memusuhi penganut agama Kristian. Para mubaligh Kristian telah dipenjara serta disiksa. St. Valentine sebagai seorang yang tegar menganut agama Kristian dan aktif menyebarkan ajaran tersebut turut dipenjarakan oleh Cladius II. Dikhabarkan St. Valentine walaupun dipenjarakan, beliau tetap tegar mengajar dan menyebarkan agama tersebut di kalangan banduan-banduan penjara di samping membantu tawanan-tawanan penjara meloloskan diri dari penjara. Kegiatan ini telah diketahui oleh Cladius II dan beliau memerintahkan St. Valentine diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari. Pengorban yang dilakukan oleh St Valentine ini dianggap oleh penganut Kristian sebagai satu pengorbanan yang besar demi kecintaan beliau terhadap agamanya. Malah St. Valentine disamakan dengan Jesus yang dianggap oleh penganut Kristian mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya. Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Valentinemu). Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka St. Valentine.

Versi kedua pula menyatakan bahawa Claudius II, yang berhadapan dengan peperangan beranggapan bahawa anggota tentera yang muda dan masih bujang adalah lebih tabah dan kuat ketika berada di medan peperangan berbanding dengan mereka yang telah berkahwin. Justeru itu, Cladius II menghalang para pemuda dari berkahwin. Namun demikian, St.Valentine menentangnya dengan keras dan beliau telah melakukan upacara pernikahan terhadap para pemuda Rom secara rahsia. Aktiviti St. Valentine ini akhirnya diketahui oleh Cladius II lalu beliau mengarahkan St. Valentine ditangkap dan dihukum gantung pada 14 Februari 269 M.

Pendapat Ketiga

Ia dirayakan bersempena kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol dimana St. Valentine merupakan individu yang telah memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam itu. Disebabkan sumbangan itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 merupakan tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Pendapat Keempat

Berdasarkan apa yang dinukilkan oleh Geoffrey Chaucer, seorang penyair Inggris di dalam puisinya.  Sambutan Hari Valentine ini bersempena dengan sifat burung yang musim mengawannya pada 14 Februari.

 Berdasarkan kepada versi-versi tersebut, ianya amat jelas tiada hubungan sama ada secara langsung ataupun tidak langsung dengan budaya kita mahupun agama bagi umat Islam. Malahan ianya amat terang lagi tersuluh mempunyai kaitan dalam memperlekehkan aqidah Islam dan orang Islam sendiri.

Kebejatan Acara Valentine’s Day

 Sebenarnya bukan sekadar apa yang tersirat di sebalik amalan dan kepercayaan berkenaan Sambutan Hari Valentine ini sahaja amat keji dan perlu dihindari. Tetapi acara-acara jelek dan tidak boleh diterima oleh budaya manusia bertamadun, menjadikan ianya perlu ditolak dan dipadamkan dari takwim perayaan manusia madani dan memiliki pegangan aqidah yang suci.

 Lihatlah bagaimana saban tahun kebelakangan ini, media-media mendedahkan pelbagai acara dianjurkan bagi mengamatkan Sambutan Hari Valentine, khususnya kepada kalangan muda mudi. Ianya dicatur berpaksikan kepada menzahirkan perasaan kasih dan sayang kepada pasangan masing-masing. Amat jijik dan jelek sekiranya difikirkan dengan akal pemikiran yang waras. Bagaimanakah seorang kekasih boleh menyerahkan dan melakukan apa sahaja untuk kekasihnya tanpa ada sebarang ikatan demi membuktikan perjanjian cinta?

 Akan tetapi, apa yang amat mendukacitakan, acara tidak bertamadun dan tidak bermata dalam menilai kehormatan sesama insan itu tetap mendapat sambutan. Ia sukar dibendung. Jauh sekali untuk dibersihkan sepenuhnya. Kesedaran pemikiran yang waras tercabut dengan hayalan dan dongengan dek janji indahnya kasih sayang tanpa ada suluhan kebenaran yang hak.

 Berdasarkan kepada apa yang telah terjadi, sebenarnya Hari yang bertemakan kepada menyanjungi dan mengagungi kasih sayang di kalangan para kekasih menjadi hari permulaan bermulanya bencana dan kehancuran. Sememangnya pada Valentine's Day akan muncul si Romeo dan si Juliet yang mampu mengungkapkan bait-bait puisi seindah puisi William Shakespeare. Tidak kurang pula juga mereka yang sehebat si Laila dan si Majnun dalam bergelumang memperjuangkan kesetiaan cinta dengan bibir mengalunkan kata-kata puitis seindah puisi Jamaludin Rumi. Itu semua hanya seketika dek karamnya mereka di dalam bahtera gelojak nafsu tanpa nakhoda keimanan. Keindahan detik ‘syurga’ ciptaan penuh tipu daya hanya wujud pada hari itu sahaja. Ia akan ghaib entah ke mana setelah berakhirnya Valentine’s Day.

 Penderitaan, kekecewaan dan penyesalan akan menyelusuri. Ia akan menggantikan nikmat yang tidak seberapa. Si Romeo yang menjanjikan seribu kesetiaan menjadi halimunan bersama janjinya. Si Majnun yang menaburkan selangit pengorbanan demi kasih, cinta dan setia bisu dan ghaib entah kemana. Ia sudah terlambat untuk diatasi. Nasi sudah menjadi bubur. Cempedak sudah menjadi nangka. Kekesalan sudah tiada gunanya.

Islam Ada Cara
   
 Islam sebagai agama fitrah dan sempurna, sentiasa menganjurkan kasih sayang sesama kekasih. Ini dapat dilihat melalui apa yang diungkapkan di dalam Kitab Al-Quran dan dijelmakan oleh Rasulullah s.a.w. bongkarlah khazanah yang ditinggalkan oleh Rasulullah s.a.w itu bagi mencarinya.

 Menzahirkan kasih sayang kepada kekasih perlulah ada batasan selaras dengan fitrah manusia. Kasih sayang diantara dua jantina berbeza tidak boleh hanya dengan janji manis di bibir. Tetapi ia perlu diikat dengan satu ikatan akad yang mampu menyimpul ikatan kukuh bagi menjamin zuriat, akhlak dan peribadi. Ikatan itu dinamakan sebagai perkahwinan.

 Ia bukan bertujuan menyusahkan hubungan sesama manusia. Akan tetapi, ia hanya bermatlamatkan menjadikan masyarakat yang stabil, aman dan harmoni. Keindahan dalam menzahirkan kasih sayang itulah yang dianjurkan oleh Islam dan perlulah disemai dan dibajai setiap hari tanpa perlu menunggu detik satu hari dalam setahun.

Penutup

 Bagi menyelamatkan agamadan ummah dari terus musnah akibat impak amalan-amalan bertentangan dengan aqidah dan syariah sempena Valentine’s Day ini perlulah disemaikan dalam setiap minda kita mewar-warkan larangan Sambutan Valentine’s Day dari terus diraikan oleh umat Islam khususnya di Negara kita. Wujudkanlah perasaan anti Valentine’s Day di dada dan minda, hadirkanlah rasa benci dan tidak akan meraikannya melalui penyertaan aktiviti-aktiviti yang menyalahi aqidah, syarak dan tamadun manusia.  JAKIM



Selasa, 21 Januari 2014

Catatan Kewangan

Kegiatan manusia perlu dicatat. Jika ianya tidak dicatat di atas kertas atau media lain ianya pasti akan dicatat oleh otak kita dan disimpan oleh otak kita.

Catatan yang dibuat oleh otak kita adalah catatan semula jadi pemberian Allah. Otak kita mencatat segala yang kita lihat atau dengar atau yang kita mengalami melalui pancaindra kita.

Kegiatan kewangan kita juga perlu dicatat. Dibuat secara semula jadi oleh otak kita atau secara sengaja buat oleh tindakan kita. Yang dibuat secara sengaja buat ini sangat menarik kerana tak semua manusia suka berbuat demikian. Bagi kebanyakan manusia ianya tak memberi faedah yang menguntungkan dan hanya membuang masa.


Kegiatan kewangan adalah segala kegiatan yang ada sangkut paut dengan wang kita. Bekerja dan menerima gaji atas kerja tersebut adalah satu contoh kegiatan kewangan. Tak kiralah kerja apa asalkan ianya mendatangkan pendapatan (wang). Menggunakan wang untuk membeli barangan dan perkhidmatan adalah juga kegiatan kewangan.


Bagi kebanyakan manusia kegiatan kewangan ini tak perlu mereka catatkan. Yang perlu bagi mereka ialah mendapatkan wang dan kemudiannya menggunakannya. Kalau ada lebihan ianya disimpan untuk masa akan datang. Kalau tak cukup mereka berhutang, misalnya.


Tapi mereka tak perasan yang segala kegiatan kewangan mereka direkod atau dicatat oleh pehak yang berurusan dengan mereka. Misalnya apabila mereka menerima gaji majikan mereka akan mengeluarkan slip gaji (selalunya ada dikeluarkan). Jika tak ada slip gaji majikan pasti ada catatan tentang bayaran gaji tersebut. Sekurang-kurangnya rekod ini dapat digunakan untuk tujuan semakan di masa hadapan atau perakaunan syarikat atau tujuan kiraan cukai perniagaan atau sebagainya.


Apabila kita membeli barangan adalah menjadi kebiasaan sekarang ini kita akan diberi satu cetakan resit atas pembelian tersebut. Mungkin pada kita resit tersebut tak ada faedahnya pada kita. Tetapi pada pihak penjual ianya adalah berguna.


Tambah pula dengan sistem yang canggih pada masa ini cetakan resit boleh menghasilkan rekod jualan harian secara otomatik. Penjual tak perlu lagi membuat pengiraan hasil jualan hariannya lagi. Segalanya akan dikira oleh sistem. Penjual hanya perlu mengemaskinikan segala urusniaganya untuk mengetahui hasil jualannya.


Ada manusia yang sangat rajin mencatat segala pendapatannya dan segala perbelanjaannya. Mereka inilah manusia yang bijak merancang kehidupannya. Tujuannya mencatat segala pendapatan dan perbelanjaannya ialah supaya ia akan tahu status kewangannya dan dapat merancang masa depannya. Lebih elok lagi jika mereka berupaya membuat belanjawan peribadi mereka dan dengan itu dapat menggunakan hasil pendapatan mereka secara terkawal dan dengan hemah.


Biasanya orang sebeginilah yang selalu dapat menyimpan wang atau yang banyak menambahkan aset harta mereka dan dengan itu dapat menjalani penghidupan yang selesa tanpa apa-apa bebanan atau kesulitan kewangan.

Boleh Download 'Personal Budget Planner' untuk kegunaan tahun ini.

Sabtu, 18 Januari 2014

Bantuan Persekolahan 2014

Bantuan Persekolahan 2014
Jabatan Pelajaran Negeri Pahang (JPNP) sudah mula mengagihkan Bantuan Persekolahan RM100 kepada kira-kira 728 buah sekolah di negeri ini, bermula 15 Januari lepas.

Pengarah JPNP Rosdi Ismail berkata, bantuan tersebut akan diberikan kepada ibu bapa pelajar secara berperingkat dan dijangka selesai 15 Februari depan.

“Sekarang kita sudah mula mengagihkan kepada semua sekolah di seluruh Pahang dan terpulang kepada pihak sekolah untuk mula mengagihkannya.

“Wang bantuan itu telah kita masukkan ke dalam akaun sekolah dan pihak sekolah yang akan mengeluarkan surat kepada ibu bapa berdasarkan tarikh yang sesuai,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, dengan Bantuan Persekolahan RM100 ini diharap dapat mengurangkan bebanan rakyat dalam bidang pendidikan terutama bagi mereka yang berpendapatan rendah.

“Ibu bapa juga dinasihatkan perlu bersikap prihatin dan memainkan peranan penting dalam mengawal perbelanjaan anak-anak bagi mengelakkan pembaziran terutama melalui pemberian wang sumbangan diberikan ini.

“Dengan kawalan diberikan sekali gus dapat membantu mereka mengelak anak-anak daripada membeli barangan tidak berfaedah.

“Anak-anak seharusnya tidak boleh dibiarkan berbelanja dengan sewenang-wenangnya, malah perlu tahu menilai wang tersebut untuk kepentingan pendidikan mereka.

Sementara itu, bantuan kali kedua di bawah Belanjawan 2013 yang diumumkan perdana menteri itu memperuntukkan dana RM540 juta bertujuan membantu perbelanjaan persekolahan pada awal tahun melibatkan 4.98 juta pelajar di seluruh negara. – Sinar Harian