Halaman

Ahad, 22 September 2013

'Timun Tahun'

'Timun Tahun'
Masak tempoyak ikan patin pahang tidak cukup kalau tidak  dicampur dengan timun tahun.  Sesetengah tempat dikenali sebagai timun berat, timun tua dan sebagainya.  Harga mencecah RM 7.00 sekilo. Biasanya timun ini hanya hidup subur ditanah yang berbakar atau orang lepih panggil tanah ‘cerang’.

Respi  
Bahan-bahannya Ikan patin seekor  dalam 1 kilo dipotong kecil, 2 sudu besar tempoyak, cili api 20 biji yang ditumbuk dengan kunyi 1/2 inci hingga lumat, daun kesom (optional), petai 15 ulas, asam keping 2 dan garam 3 sudu kecil . Timun tahun dibuang kulit luar dan dibelah dua utuk buang isi perut. Timun dihiris nipis sebesar 2 jari. Masukkan dalam periuk semua bahan-bahan tadi dan digaul baru dimasukkan air 5 cawan atau tenggelam semua bahan tersebut. Dijerang dengan api sederhana sehingga menngelegak, agak pekat dan timun lembut. Rasa garam untuk secukup rasa dan matikan api. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan