|
'Timun Tahun' |
Masak tempoyak ikan patin pahang tidak cukup kalau tidak dicampur dengan timun tahun. Sesetengah tempat dikenali sebagai timun
berat, timun tua dan sebagainya. Harga
mencecah RM 7.00 sekilo. Biasanya timun ini hanya hidup subur ditanah yang
berbakar atau orang lepih panggil tanah ‘cerang’.
Respi
Bahan-bahannya Ikan patin seekor dalam 1 kilo dipotong kecil, 2 sudu besar
tempoyak, cili api 20 biji yang ditumbuk dengan kunyi 1/2 inci hingga lumat, daun
kesom (optional), petai 15 ulas, asam keping 2 dan garam 3 sudu kecil . Timun
tahun dibuang kulit luar dan dibelah dua utuk buang isi perut. Timun dihiris
nipis sebesar 2 jari. Masukkan dalam periuk semua bahan-bahan tadi dan digaul
baru dimasukkan air 5 cawan atau tenggelam semua bahan tersebut. Dijerang
dengan api sederhana sehingga menngelegak, agak pekat dan timun lembut. Rasa
garam untuk secukup rasa dan matikan api. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Ulasan