Halaman

Rabu, 2 Oktober 2019

Membuat Ikan Pekasam Utara

Diplastik mengikut jenis ikan
Pemprosesan Ikan Pekasam

1.Proses Menyiang & Membersih Ikan
- Pastikan ikan bersih.

- Tiada kesan darah dalam perut.

- Cuci darah ikan gunakan berus gigi.

- Gunakan cuka makan, asam jawa atau limau untuk cucian.

-Hindarkan ikan yang telah dibersihkan dihinggapi lalat(telor lalat menyebabkan ikan rosak,busuk)


2. Toskan Ikan yang dibersihkan.
-Gunakan penapis.

telah di masuk kedalam Plastik

3. Proses pengaraman ikan

-Gunakan garam kasar.

-Jumlah gram 1 kg ikan mentah, 100 gram garam.

-Bergantung pada citarasa seseorang.

-Ikan digaramkan lapis demi lapis.

-Mengaram ikan selama 4 jam.


4. Proses penyediaan Beras Goreng.

- Gunakan beras biasa.

-Jumlah beras 1 kg ikan mentah, 100 gram beras.

-Beras perlu digoreng tanpa minyak

-Biar sampai warna beras kekuningan

-Biarkan sejuk sebelum dikisar halus

-Gunakan kisar kering.

-Beras dicampur dengan gula merah dan kisar.


5. Proses memeram Ikan Beras Goreng dan Asam Keping.

- Masukan beras goreng, ikan dan asam keeping. Kedalam plastic packing dan siller.

- Peram 5-6 hari …boleh dimakan.

Ikan Pekasam Tasik Beris

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan