Halaman

Isnin, 8 Jun 2020

Rahsia Tempoyak.


Tempoyak 


Sebenarnya ramai tidak ramai tahu rahsia tempoyak

Tempoyak bukan cuma sedap tapi tempoyak ni penuh dengan bakteria baik ( probiotik ) untuk usus anak anak dan keluarga kita

Tempoyak ni terhasil daripada proses fermentasi antara garam dan durian. Sebaiknya tempoyak ni dimakan terus sahaja tanpa dipanaskan atau dimasak untuk menjaga kandungan bakteria baik di dalamnya

Mengikut kajian dalam tempoyak ni ada 7 strain Lactobacillus iaitu L. plantarum, L. fermentum, L. crispatus, L. reuteri, and L. pentosus. Kesemua spesis ni mempunyai aktiviti oksidan yang tinggi

Aktiviti oksidan yang tinggi ni dikaitkan dengan kemampuan untuk mencegah penyakit kanser juga sebenarnya

Dalam usus kita, ada bakteria baik, ada bakteria jahat. Jika jumlah bakteria jahat lebih banyak dan tak seimbang, itulah saatnya penyakit berbahaya akan mula menyerang kita sekeluarga

Sebab tu lah tempoyak ni bukan cuma penaik selera makan kita sekeluarga. Tempoyak ni juga adalah penaik imuniti badan dan perencat kuman jahat di dalam usus.

Itulah kenapa saya ajarkan anak anak saya untuk jatuh cinta dengan tempoyak kerana saya percaya kita tak perlu makanan mewah dan mahal mahal pun untuk menjaga kesihatan  keluarga kita




Dapatkan Tempoyak 

Bagi penggemar masakan kampung, sambal tempoyak, sayur tempoyak, gulai tempoyak ikan patin dan lain-lain. Jangan lepaskan eluang untuk memikmati dan memiliki tempoyak yang fresh dan segar dimusim durian ini.
1. Tempoyak dari isi durian kampung yang SEGAR  DISIMPAN DI DALAM FROZEN SEJUK BEKU
2. tidak  masam dan berbau harum. Seblum pos.. 
3. dari isi durian yang baru luruh musim july 2021
4. sangat sesuai untuk aneka masakan, sambal tempoyak, ikan patin masak tempoyak, petai tempoyak dan lain-Lain
5. diproses dengan bersih menggunakan sarung tangan.
6. di masukkan ke dalam balang dibalut kemas dan disimpan di dalam peti sejuk.
7. pembeli boleh disimpan lama jika disimpan didalam peti sejuk..
8. BERAT BERSIH TEMPOYAK 500GRAM SETIAP PEK
JIKALAU COD ISI DURIAN INI BOLEH DIBUAT CUCUR DAN BUBUR KERANA TIDAK MASAM
BILA PIS 1 KE  3 HARI DI PIHAK COURIUR AKAN MENJADI SEDIKIT MASAM DAN BERGAS

Bahan-bahan:

100% Isi durian .

Beli Sekarang :  https://invol.co/cl5dax6

Resepi Sambal Tempoyak





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan