Gulai Tempoyak Ikan Patin |
Gulai Tempoyak Ikan Patin
Bahan-bahan
200 gm ikan Patin
150 gm tempoyak
10 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
1 kuntum bunga kantan
100 ml air
4 helai daun kesom
Garam
Cara menyediakan:
-
Potong dan bersihakan ikan patin, masukan ke
dalam periuk.
-
Kemudian masukan cili api, kunyit (yang telah dikisar) tempoyak, , bunga
kantan,daun kesom,garam dan air.
-
Masakan dengan api yang perlahan dalam masa 30
minit.
-
Setelah masak,sedia untuk dihidangkan.
Gulai Masam Rong |
Gulai masam Rong
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tilapia
1 mangkuk asam rong – dikisar
1 inci kunyit – di kisar
10 tangkai cilia pi – dikisar
1 helai daun kesing
Air
Garam
Cara menyediakan
-
Potong dan bersihkan ikan.Kemudian masukan ke
dalam periuk
-
Masukan pula bahan-bahan yang telah dikisar tadi
dan masukan air.
-
Perasakan dengan garam dan bahan perasa yang
lain. Masukan juga daun kesing
Gulai Labu |
Gulai Lemak Labu.
Bahan-bahan:
500 gm Labu
2 biji bawang besar – dimayang
15 tangkai cili padi – dikisar.
2 cm kunyit – dikisar
2 batang serai
1 biji kelapa – diparut
50gm ikan bilis
Garam
Cara Menyediakan
-
Potong Labu mengikut kesukaan dan bersihkan.
Masukan ke dalam periuk.
-
Masukan bawang, bahan yang dikisar, serai dan
ikan bilis. Kemudian masukan santan, kacau sehingga sebati. Perasakan.
-
Masakan sehingga 30 minit dan sehingga Labu
menjadi empuk.
-
Sediakan untuk dihidangkan.
Sambal Hitam |
Sambal hitam
Bahan-bahan
10 ml minyak masak
200 gm ikan bilis - ditumbuk
2 biji bawang besar - ditumbuk
15 tangkai cili padi - ditumbuk
3 biji belimbing buluh – direbus hingga hitam dan ditumbuk.
2 cm kunyit – ditumbuk
Garam
Cara menyediakan:
-
Panaskan minyak ke dalam kuali. Masukan bahan
yang telah ditumbuk ke dalam kuali.
-
Perasakan mengikut citarasa. Masakan bahan-bahan
tersebut sehingga garing dan menjadi hitam.
-
Enak dimakan bersama nasi panas.
Resipi Oleh.
Mak Uda (Daharah Mat Zin)
Komen
Sejauh mana anak Pahang merantau bila tiba bulan ramadan ia akan teringat masakan ini.
IKAN PATIN TEMPOYAK dijual Tepi Jalan
5 ulasan:
rindu nk makan sambal hitam.pyh nk dapt...sedap sgt.. tempoyak memg xdpt nk pisah dah..hehe
"org lipis masak simpel tapi sedap, org luar masak kena dok di dapur berjam-jam tapi tak sedap tara mana pun..."
hehe, lidah kita kata sedap, lidah orang lain, lain pula sedapnye..
Masakan Phg memg sdp..itu pernh mkn waktu kecik2 dulu tp dh hmpir 20 tahun tk blik kg..sementelah memg xberpeluang lngsung bljr cara masakan negeri Mat Kilau ni
bru smlm rsa msakn sambal hitam dia.. Sdap sgt
. sy org johor, Pdas2 mmg sy suka.. Jatuh cinta daa.. Gan sambal itam..
Catat Ulasan