responsif teks foto

Ahad, 30 Oktober 2022

National Scam Responce Center (NSRC)

 


Hubungi Talian 997

Pusat panggilan yang ditubuhkan bagi membantu menyekat pengaliran wang mangsa penipuan siber.

Mangsa penipuan siber boleh terus menghubungi talian bank masing-masing (operasi 24 jam) atau talian NSRC di talian 997 (operasi 8.00 pagi hingga 8.00 malam - Setiap hari).

Pastikan anda mempunyai butiran maklumat insiden kejadian, maklumat komunikasi serta transaksi yang dilakukan seperti :-

1. No. telefon yang menghubungi anda. Cara perhubungan sama ada panggilan telefon, panggilan whatsapp, SMS dll.

2. Masa dan tarikh panggilan diterima.

3. Maklumat akaun bank seperti nombor akaun bank dan nama pemilik akaun.

4. Masa, tarikh dan amaun transaki yang dilakukan.

Mungkin wang anda masih boleh diselamatkan.

NSRC adalah gabungan Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional (NFCC), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), institusi perbankan dan syarikat perkhidmatan telekomunikasi.

Namun begitu, orang ramai dinasihatkan agar terus peka dan waspada dengan helah scammer. Jangan jadi mangsa scam!



Jumaat, 28 Oktober 2022

Kopkaya Mart Relong


PROGRAM JUALAN MURAH KELURAGA MALAYSIA
(PJMKM)

Dah hujung bulan nie, jom berbelanja di PJMKM dan boleh jimat kaw-kaw…. Harga murah dan memang berbaloi.

Jom datang beramai-ramai Kopkaya Mart Relong pada 

29 Oktober - 2 November 2022.

Pelbagai keperluan dapur boleh diperolehi di PJMKM ini

Jangan lupa untuk datang beramai-ramai ke PJMKM KOPKAYA MART RELONG


 

Khamis, 27 Oktober 2022

Lencongan jalan Persekutuan Lipis - Gua Musang(8)



Lencongan jalan Persekutuan Lipis - Gua Musang(jalan8) kerana melaksanakan kerja pelancaran rasuk di Seksyen 4A Kampung Relong- Raub. Kerja tersebut akan dibuat pada :
  • Tarikh : 1 hingga 3 November 2022
  • Masa : 08.30 pagi - 06.30 Petang.
Segala kesulitan dan pertanyaan boleh hubungi Pihak Kerja Raya Lipis di talian 09-3124040/4041.




Selasa, 25 Oktober 2022

Siti Nurhaliza Tersenarai 5OO MusIim Paling Berpengaruh Di dunia.

 

President Recep Tayyip Erdogan kedudukan pertama

Dato Seri Siti Nurhaliza yang juga penyanyi tersohor negara tersenarai kali keenam berturut-turut sebagai salah seorang musIim paling berpengaruh di dunia.

Siti pertama kali dicalonkan pada tahun 2016 dalam kategori Seni dan Budaya dan terus mengungguli kategori tersebut pada tahun 2021.

Tahun 2021 turut menyaksikan penyanyi dan komposer Hafiz Hamidun tersenarai dalam kategori sama.

Sementara itu usahawan popular, Datin Vivy Yusof merupakan satu-satunya rakyat Malaysia yang tersenarai dalam kategori selebriti dan sukan.

Dalam pada itu, Siti menerusi laman sosial Instagram (IG)nya mengucapkan rasa syukur dan menyifatkan pengiktirafan tersebut sebagai rezeki dari Allah SWT.

Di ruangan komen hantaran tersebut dibanjiri ribuan ucapan tahniah daripada para peminat penyanyi Takhta Dunia itu.

Sementara itu, Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatasi kedudukan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam senarai The World’s 500 Most Influential MusIims 2021.





Senarai yang dikeluarkan oleh The Royal Islamic Strategic Centre sebuah institusi kajian bebas yang terletak di Jordan meletakkan Anwar di kedudukan ke-20 dalam senarai Pemerintah dan Ahli Politik.

Ketua Pembangkang itu berada pada satu tangga di atas Dr. Mahathir yang berada pada kedudukan ke-21. Turut disenaraikan adalah bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Siapa nombor 1 paling berpengaruh di dunia?

Dalam senarai itu Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berada pada kedudukan pertama dan disusuli oleh Raja Arab Saudi Salman bin Abdul-Aziz Al-Saud di kedudukan ke-2.

Sementara di kedudukan ke-3 adalah Ayatollah Ali Khamenei yang merupakan pemimpin tertinggi Republik Islam Iran manakala pemimpin negara jiran, Presiden Indonesia berada pada kedudukan ke-8.

Anwar dan Mahathir atau mana-mana individu dari Malaysia bagaimanapun tidak berada dalam senarai kedudukan 50 musIim teratas yang diungguli oleh Recep Tayyip Erdogan.

Dalam senarai itu Joko Widodo berada dalam kedudukan ke-12 dan Presiden Singapura Halimah Yacob pada kedudukan ke-37.

Sementara itu Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula diletakkan dalam senarai Pendakwah dan Pemimpin Kerohanian berpengaruh.

Manakala ahli korporat Syed Mokhtar al-Bukhari disenarikan dalam kumpulan Dermawan, Kebajikan dan Pembangunan.

Dalam kategori Isu Sosial pengasas Sister in Islam Zainah Anwar disenaraikan antara 500 tokoh Islam berpengaruh dan ahli korporat yang juga Presiden Johor Corporation, Tan Sri Muhamammad Ali Hashim berada dalam senarai Perniagaan.

Dalam senarai Sains dan Teknologi, Angkasawan Negara Dr. Sheikh Muzaphar Shukur dipilih sebagai salah seorang 500 tokoh musIim berpengaruh.

Penyanyi tersohor Datuk Seri Siti Nurhaliza dan rakan dunia hiburan Hafiz Hamidun berada dalam tokoh muslih berpengaruh dalam senarai Seni dan Budaya.

Bagi kategori Selebriti dan Sukan, ikon fesyen; Vivy Yusof satu-satunya rakyat Malaysia yang disenarikan.

Bagaimanapun tiada rakyat Malaysia yang disenarikan dalam kategori Penghafaz al-Quran; Media dan Pengganas Terkenal.


Sumber:gempak dan suaramerdeka

Ahad, 23 Oktober 2022

Mentafsir Statistik Daftar Pemilih PRU15


SPR telahpun mengeluarkan bilangan pengundi mengikut kategori umur seperti yang dilampirkan. Bagaimana untuk kita 'membaca' dan menganalisa data ini dari sudut statistik dan digunakan bagi merencanakan kempen PRU15.

Dalam PRU15 bilangan daftar pengundi yang layak dan dikemaskini terbaru ialah 21,173,637 orang.
Bagi peringkat Negeri, Parlimen dan DUN juga harus memperhalusi data yang disediakan oleh SPR. Dijangka ia lebih lengkap kerana dalam setiap DUN juga ada Pusat Daerah Mengundi (PDM)  masing-masing yang lebih dekat dengan pengundi.

Data SPR peringkat Nasional mengkategorikan seperti berikut:

Umur 18 - 29 tahun: 6,007,978 orang, 28.37 peratus
Umur 30 - 39 tahun: 4,681,348 orang, 22.11peratus
Umur 40 - 49 tahun: 3,645,248 orang, 17.22 peratus
Umur 50 - 59 tahun: 3,027,498 orang, 14.30 peratus
Umur 60 - 69 tahun: 2,277,070 orang, 10.75 peratus
Umur 70 - 79 tahun: 1,093,951 orang, 5.17 peratus
Umur 80 - 89 tahun: 353,631 orang, 1.67 peratus
Umur 90 - ke atas: 86,914 orang, 0.41 peratus

Bagi umur 18 - 29 tahun adalah golongan majoriti melebihi suku daripada daftar pemilih iaitu 28.37peratus  Jika dibuat prorata bilangan yang pertama kali mengundi ialah 2,730,899 orang atau mewakili 45% dari kategori ini.

  
Daripada bilangan ini dianggarkan mereka yang baru keluar SPM dallm 2-3 tahun dan baru terdedah dengan politik dan selalu istilahkan sebagai UNDI 18 ialah sekitar 1,638,539 orang.

Jika dibahagikan kepada 222 kawasan parlimen secara prorata, bilangan mereka ialah sekitar 7380 orang sahaja.  Paling tinggi ialah 10,000 orang dan paling rendah 5,000 orang sahaja.
Kalau dlm satu kawasan parlimen yang terdapat 3 DUN, maka pertambahan UNDI 18 hanyalah sekitar 2,500 - 3,000 orang sahaja.

Kalau terdapat 75 peratus kadar keluar mengundi maka pertambahan dalam peti undi ialah sekitar 2,000 undi. Dikatakan pertandingan 3 penjuru pula, setiap parti mungkin akn bertambah sekitar 650 orang bagi SATU DUN.

Berdasarkan angka statistik dan matematik yang saya lakukan terhadap PRK Cameron Highland, PRK Tanjung Piai dan PRN Melaka dan Johor berasaskan model matematik dan statistik, perkiraan saya tidak jauh dari keputusan sebenar SPR.
 
Oleh itu ramai yang bertanya bagaimana arah pengundian atau pola pengundian UNDI 18, bagi saya ia bukanlah satu angka yang signifikan. Malah ia lebih terarah kepada corak pengundian ibu-bapa. Mereka masih belum mempunyai arah yang jelas.

Bagi kategori umur 18 - 29 tahun ini kita harus memberikan penekanan kepada mereka yang pernah mengundi SEKALI di PRU14 dahulu.

Mereka inilah golongan yang ketika itu baru mula berkerja atau baru keluar dari institusi pengajian tinggi. Tiba-tiba mereka dikejutkan dgn janji PTPTN tak perlu bayar balik. Peluang sejuta pekerjaan disediakan. Anak-anak dari bandar balik ke kampung memberitahu kepada ibu-bapa bahawa hutang Felda dihapuskan 50 peratus..

Jadi golongan ini mempunyai persepsi yang berbagai. Melihat realiti janji populis tetapi tidak ditunaikan. Ia akan dibandingkan dalam kempen PRU15 nanti.

Jika mana-mana parti politik dapat menguasai minda dan memberikan arahan yang betul kepada golongan ini, pasti undi yang besar akan diperolehi. Bagi kategori umur 30 - 39, 40 - 49 dan 50 - 59 adalah 'core people' yang menentukan kemenangan bagi seseorang calon sama ada DUN atau parlimen.

Segmen kategori ini adalah mereka yang telah melalui beberapa kali PRU dan hidup dalam beberapa bentuk kerajaan. Dapat menilai buruk-baik sesebuah parti politik. Bagi kategori 60 - 69 adalah pelengkap undi dan mereka adalah warga emas yang prihatin. Jadi undi mereka adalah emas jika keputusan sangat kritikal.

Kategori umur 70 ke atas dari segi bilangan tidaklah signifikan. Namun kita jangan lupa terdapat seorang calon dan pengundi yang berumur 97 tahun. Beliau adalah salah seorang daripada kategori umur 90 ke atas yang berjumlah 86,914 itu.


Kredit FB Megat Hisemudin Megat Kasim

Dear Nestle


Jom minum produk NESTLÉ Sedia Untuk Diminum dan menang Samsung Galaxy A23. Sertai Peraduan Sensasi Bola Nestlé di kedai Petron hari ini...!




 

Khamis, 20 Oktober 2022

Tarikh Pilihanraya Umum Ke-15



Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan seperti berikut:

Tarikh keluar rid - 20 Oktober 2022

Hari penamaan Calon - 5 November 2022 (Sabtu)

Mengundi awal - 15 November 2022 (Selasa)

Buang undi - 19 November 2022 (Sabtu)

Sebelum pergi mengundi lihat data ini

Jumlah Pegundi 21,113,234 juta daftar pada 16 Jun 22

Undi Popular PRU ke-14

BN 3,624.921 juta      31.9

PKR PH 5,685,252 juta     50.1

PAS 2.045,159 juta     18.0

Jumlah 11,353,332

Pengundi Baru + pengundi 18, 20 Tahun

5.8 juta

Pengundi 18,20 Tahun
1,141,749 juta


Jangkaan PRU 15.

Keputusan PRU 15 dijangka akan menyaksikan tidak ada satu pun parti Politik yang akan menang besar  secara dominan dan boleh  membentuk Kerajaan:

1 - UMNO BN dijangka menang 50 kerusi Parlimen.

2 - PKR dijangka menang 40 kerusi Parlimen.

3 - DAP dijangka menang 50 kerusi Parlimen.

4 - AMANAH dijangka menang 8 kerusi Parlimen.

5 - BERSATU dijangka menang 8 kerusi Parlimen.

6 - PAS dijangka menang 7 kerusi Parlimen.

7 - Warisan dijangka menang 8 kerusi Parlimen.

8 - GTA dijangka menang 30 kerusi Parlimen.

9 - Gabungan Parti Sabah dijangka menang 10 kerusi Parlimen.

10 - Gabungan Parti Sabah dijangka menang 10 kerusi Parlimen.

Akhirnya semua parti Politik terpaksa bergabung untuk mendapatkan majoriti122 kerusi Parlimen bagi  membentuk Kerajaan selepas PRU 15 nanti.



Rabu, 19 Oktober 2022

KFC Snack Plate RM20 bagi dua set


Tarikh : 20 Okt 2022 
Masa : Satu hari 10 Pagi 10 Malam

Bagi menghargai kesetiaan dan sokongan rakyat Malaysia kepada KFC, KFC Malaysia hari ini mengumumkan berita baik buat anda semua yang pastinya dapat ‘jimatkan’ wang poket anda.

Untuk anda yang mahu menebus tawaran istimewa ini, anda boleh dapatkan ia di restoran KFC seluruh negara kecuali di Genting Highlands, Mall of Medini dan kesemua lapangan terbang dengan makan di restoran, bawa pulang, dan pandu lalu serta sementara stok masih ada.

Promosi hebat ini dapat ditebus bermula dari jam 10 pagi hingga 10 malam sahaja. Untuk maklumat lanjut, muat turn aplikasi KFC atau layari laman web ini.

Melalui polisi ‘Rasa Berkualiti Terjamin’, pelanggan juga boleh menukar ayam yang dianggap tidak memuaskan. Pelanggan cuma perlu imbas kod QR unik yang disediakan di restoran, isi dan ‘submit’ borang penukaran, dan tunjuk halaman ‘thank you’ di kaunter untuk mendapatkan gantian.




Isnin, 17 Oktober 2022

Pengurusan Serangga Perosak di Kebun.

 


Pening kepala apabila kebun dihalaman rumah diserang serangga perosak

Tak kira sama ada anda tinggal di bandar atau luar bandar, rumah jenis apa yang anda diami, atau di tingkat berapa anda duduk, kita semua mengalami masalah yang sama: serangan daripada serangga perosak pada tanaman di halaman rumah.

Kebanyakan dari kita akan menggunakan penyembur atau alat penghalau serangga jenis kimia untuk membasmi makhluk-makhluk yang degil ni.

Namun begitu, sebanyak mana anda sembur racun perosak pun mereka masih lincah berkeliaran di rumah. Kenapa ya dan bagaimana hendak menguruskan serangga perosak di kebun kita?

Ikuti satu sesi perkongsian ilmu berkenaan ‘Pengurusan Serangga Perosak Di Kebun’ yang akan bersiaran secara dalam talian melalui aplikasi Zoom pada :

Tarikh 19 Oktober 2022 (Rabu)

Masa 10.00 pagi hingga 11.30 pagi

Pautan (zoom) : https://bit.ly/3SUdsVr

Meeting ID: 984 5874 1122

Passcode: 066015

Penceramah :
  • En. Asrul Azwan Bin Awi
  • Bahagian Pertanian Bandar
Sertailah kami bagi mengetahui dengan lebih jelas bagaimana mengurus dan mengawal serangga perosak yang menyerang tanaman anda.

Kelas adalah PERCUMA. Terbuka kepada semua.



Selasa, 11 Oktober 2022

Penyakit durian yang disebabkan oleh Kulat

Hawa Daun Rhizoctania

Penyakit ini merebak disebabkan oleh air dan angin faktor yang menyumbang kepada penyakit ini adalah perubahan cuaca dari panas tiba-tiba hujan dan panas sekali lagi seterusnya hujan inilah masa penyakit ini mula merebak dan untuk mengatasinya kita perlu sembur dengan racun kulat.

Penyakit ini juga sebabkan kedudukan ladang di kawasan lembah yang lembab ianya kurang terjadi pada ladang yang berbukit. Penggunaan baja berunsur nitrogen yang tinggi menyebabkan pokok berimbun ia mudah diserang. Yang menarik penyakit ini hanya menyerang pokok durian dari klon Musang King dan Duri Hitam sahaja tidak pada klon Mohtong dan klon IOI.


Penyakit ini sering berlaku di peringkat semaian dan boleh juga menyerang tanaman durian di ladang. Penyakit ini tidak begitu serius tetapi boleh menyebabkan daun luruh dengan teruk terutama pada musim hujan atau di kawasan yang sangat lembab. Kulat R solani menyerang pada daun dan boleh merebak pada ranting dan dahan seterusnya boleh menyebabkan simtom mati rosot.


Kawalan Penyakit Daun Durian - Sifu Lim Chin Kee

Tanda-tanda Penyakit.

Simptom penyakit ini mula kelihatan sebagai bintik-bintik kecil, berair dan berwarna hijau kekelabuan serta dikelilingi oleh kawasan yang perang keunguan. Ia akan bertukar menjadi perang. Lesion-lesion ini akan bercantum menjadi besar bertukar warna dari perang tua ke perang muda apabila sudah kering. Ciri yang ketara bagi penyakit ini jelas kelihatan apabila beberapa helai daun yang dijankiti tercantum oleh miselium kulat penyebab.

Kawalan.


Buang dan bakar daun yang diserang. Elakkan keadaan lembab dan pastikan pengudaraan yang baik di tempat semaian dengan mengatur anak-anak pokok tidak terlalu rapat. Di ladang, kumpul dan musnahkan daun-daun penyakit yang gugur ke tanah terutama pada musim hujan.

Sembur dengan difenoconazole, Flutolanil, hexaconazale, atau pencycuran. Ulang semburan sekiranya serangan masih berkekalan selang beberapa hari sebagaimana tercatat pada label.

Racun kulat yang disyorkan adalah seperti

Monceren. Dapatkan https://invle.co/clehbz6

atau 



Rujukan : Pakej Teknologi Durian 2004.


Isnin, 10 Oktober 2022

Di sebalik Penapis Air Coway

 


Penapis air Coway aku ni dah hampir 8 tahun usia dia... Ni jenis air RO bukan air mineral... Air dia sedap sikit...sempat pakai 5 tahun je.. dan dah hampir 3  tahun tak guna dan terperap kat dapur sebab kontrak dah habis..dan aku tak sambung service tuk tukar filter ..but dia still suruh kita sambung kontrak kalau perlukan service dan new filter cartridge... So bila kita nak beli filter cartridge dan pasang sendiri, coway kata tak boleh.. Depa tak jual.. Kalau nak jugak.. Nak kena ikat lagi kontrak setahun dgn bayaran rm600.... Perggh.. Menyirap betol dengar...machine dah habis bayar.. Suka hati kita lah nak sambung ke tak.. Sebab tak de keperluan tuk sambung kontrak kerana kita sendiri boleh tukar filter tu.. Kenapa nak bayar lagi...? Mahal pulak tu....

Aku ni nama je budak IKM.. tapi otak Engineer... Bab engineering dan modification ni.. Memang aku suka... Mesin basuh kat rumah rosak.. Aku repair.. Jadi ok.. Kipas angin siling tak pusing.. Aku repair sendiri, sekarang dah pusing...tv rosak Repair sendiri....wiring electrical repair sendiri... Last last 3 hari lepas, buka cover machine COWAY ni.. Tengok apa jenis filter cartridge dia pakai.. Rekodkan dengan phone kedudukan filter, sambungan nya... Make sure in out air tu betul... Check kat shoppe, terus beli aftermarket kat shoppe..3 hari barang sampai, terus Pasang, saluran air tu pun beli kat kedai je..dan ON... Alhamdulillah... Setel masalah... Sejuk dan panas still ok walaupun dah 3 tahun tak ON. Ambil sample air, gi bawak test tuk check tahap RO... still ok....



Rupenya filter cartridge ni.. Mana mana brand lebih kurang same jeeee.... Emmphh... So pahni.. Korang beli kat shoppe jeee.. Belambak ada... Coway ke.. Cuckoo ke.. Cinonet  ke.... Cari kat aftermarket jeee... Korang cari filter kat sini  

https://invle.co/cleglll

Ni kang.. Ada budak COWAY NGAN CUKCOO marah aku kang.... Lantak laaaa... Aku memang hangin dah lama dah.....janji masalah aku setel.. Korang tak nak jual kat user!! Aku cari yang aftermarket... Apa ada hal... Bukan susah pun... Boleh pakai gak... 

Hahahahaha... Pandai pandailah korang nak hidup ya...

Tapi kes ni sesuai untuk orang yg dah habis bayar dan tamat kontrak.. Machine tu dah jadi hak milik kita... Kalau masih ada kontrak, teruskan mcm biasa dan byr sampai habis sepertimana kontrak tu... 

Soalan samada aftermarket boleh pakai atau tidak, ori atau tidak... ia tidak menjadi persoalan kerana itu sahaja pilihan yang kita ada...habis tu tak kan nak buang pulak machine tu..betol tak?... Ini isu filter cateridge je pun...

Terpulang pd tuan tuan dan puan puan..

The decision is yours.

To continue with COWAY is OK

Not continue with COWAY also OK and this is my choice...because I LOVE RE-ENGINEERING.

Tak percaya!?... Haa.. Ko tanya sendirik dgn  senah yg dok sebelah rumah jiran sepupu ko sebelah moyang atuk bini dia yg dok kat kg seberang... No 5 jln persiaran 1... Yg rumahnya dok sebelah markas PAS...

Korang cari filter kat sini  https://invle.co/cleglll (filter aftermarket)

Pastikan ada Halal baru beli

Cara pasang tengok dekat setiap gambar di komen

Kredit: Fariez Khair


Ahad, 9 Oktober 2022

Membasmi Kutu Kambing

 


Kutu kambing hampir selalu ada di setiap ladang kambing. Yang membezakannya ialah bilangan populasi dalam badan kambing tersebut. Pemilik kambing mesti mengambil berat tentang kesihatan dan kebersihan kambing mereka daripada serangga parasit ini. Walaupun serangga ini kecil, jika populasi terlalu banyak, ia boleh memudaratkan kambing.

Kutu ini menghisap darah kambing. Ini boleh menyebabkan kambing berasa gatal, gelisah, menggaru, kambing menjadi stress, selera makan berkurangan, kambing menjadi kurus dan mudah diserang penyakit.

Kutu adalah sejenis serangga. Seperti serangga pada umumnya, kutu kambing mempunyai kepala, toraks yang mempunyai 3 pasang kaki dan perut.

Kutu mempunyai antena tetapi biasanya tidak mempunyai mata. Hujung kaki kutu mempunyai struktur seperti cakar yang digunakan untuk memegang rambut atau bulu.

Kutu kambing tidak bersayap. Kutu kambing adalah ektoparasit iaitu kutu kambing hidup pada permukaan kulit mamalia atau ayam. Kutu kambing mempunyai dimensi kira-kira 1 mm – 10 mm. Mereka tidak suka cuaca panas.

Terdapat dua jenis kutu yang biasanya menjadi perumah kepada kambing:

Gigitan kutu kambing (kutu menggigit)

Secara fizikal, kepala kutu yang menggigit lebih besar. Kutu ini mempunyai bentuk mulut yang boleh mengunyah rambut dan bulu. Lihat gambar.

Spesies ini hidup dalam kambing yang mempunyai koloni bakteria dalam sel sistem pencernaan mereka yang membantu mereka mencerna keratin bulu mereka.

Kutu gigit jenis ini boleh merosakkan rambut dan bulu.

Kutu ini lebih suka berada di pangkal ekor, di antara kaki, di bahu, kepala, leher dan di sepanjang belakang, tetapi ia juga boleh muncul di mana-mana di badan kambing.




Jenis menghisap (Kutu menghisap)

Kutu kambing yang menghisap adalah sebahagian daripada kelas serangga yang dipanggil Anoplura.

Terdapat kira-kira 300 spesies dan ia hanya dikenali sebagai parasit mamalia.

Linognathus stenopsis ialah spesies yang terdapat dalam kambing.

Kutu sedut jenis ini mempunyai kepala runcing. Pada mulut akan ditarik ke kepala apabila tidak digunakan untuk menghisap darah dari perumahnya.

Tidak seperti kutu yang menggigit, sesetengah spesies kutu yang menghisap diketahui boleh menghantar penyakit.

Apabila kutu menembusi kulit, air liurnya disuntik ke dalam luka. Akibatnya ia boleh menghalang darah daripada membeku. Dengan kata lain, darah akan menjadi lebih cair dan sukar untuk dihentikan walaupun dalam jumlah yang sangat kecil.

Tindak balas terhadap air liur kutu ini boleh menyebabkan kerengsaan teruk. anda – tanda-tanda yang sering terdapat pada kambing ialah kambing akan menggigit, menggaru, gelisah, insomnia dan gangguan selera makan.

Jika populasinya sangat banyak, kutu ini juga boleh menyebabkan anemia. Ini boleh berlaku kerana kambing akan kehilangan banyak darah. Kutu ini akan makan secara berterusan. Akibatnya, banyak darah akan keluar ke permukaan kulit kambing kerana darah sukar membeku. Darah menjadi lebih cair seperti yang dinyatakan di atas. Kemudian darah akan kering di permukaan kulit kambing.

Ini boleh menarik perhatian lalat. Jika dibiarkan, ia boleh menyebabkan jangkitan yang menjadi lebih teruk.

Kitaran hidup kutu

Keseluruhan kitaran hidup kutu kambing dijalankan pada permukaan kulit perumah. Dari telur hingga dewasa, proses ini berlaku pada kulit kambing atau biri-biri.

Cara penularan kutu ini hanya melalui sentuhan badan secara langsung.

Kutu betina akan melekatkan telurnya pada batang rambut dengan bahan seperti gam. Kemudian, nimfa menetas dari telur dalam masa 1-2 minggu.

Kitaran telur ke dewasa berlangsung 4-6 minggu bergantung kepada spesies kutu.

Kutu akan mati dalam masa yang singkat jika jatuh dari badan perumah atau badan kambing.

Telur tidak boleh menetas sama sekali jika ia jatuh dari badan perumah atau badan kambing.

Suhu kulit adalah faktor penting dalam penetasan telur. Suhu yang lebih tinggi menghalang telur daripada berkembang.

Ini menunjukkan bahawa populasi kutu lebih tinggi pada musim sejuk berbanding musim panas.

Cara menghilangkan kutu pada kambing

Dengan ubat kutu




Terdapat banyak produk yang terdapat di pasaran yang boleh membunuh kutu.

Contohnya, Kututox daripada produk Medion. Terdapat dalam pembungkusan cecair dan serbuk. Lebih mudah menggunakan bedak kerana anda hanya perlu taburkan pada bulu yang ada kutu.




Jenama Kututox

Kututox ialah serbuk yang mengandungi gabungan insektisida permetrin dan piperonyl butoxide. Permethrin bertindak dengan memodulasi saluran natrium dalam sistem saraf, menghasilkan kesan neurofisiologi pada organisma sasaran. Piperonyl butoxide memberikan kesan sinergistik untuk meningkatkan aktiviti permethrin dengan menghalang enzim oksidatif dan hidrolitik yang bertanggungjawab untuk degradasinya. Kututox berkesan terhadap ektoparasit seperti: kutu, kutu, tinggi (penyangak), dan parasit lain.

Dapatkan Kututox Lice https://invle.co/clefcun


Telur tidak terjejas oleh ubat kutu, jadi rawatan perlu diulang setiap 10 hingga 14 hari.

Matlamatnya adalah untuk membunuh nimfa sebelum mereka membesar menjadi dewasa.

Masa terbaik untuk merawat kutu adalah semasa musim panas apabila populasi kutu kambing adalah rendah.

Pencegahan mesti dilakukan secara berkala supaya kutu kambing tidak kembali lagi.

Mandikan ternakan dengan kerap, Periksa secara berkala, Rendam ternakan atau sembur dengan larutan cyper killer. Tetapi berhati-hati supaya tidak ditelan oleh kambing.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan kapur barus atau kapur ajaib dan jangan lupa selalu menyembur sangkar dengan anti kutu.

Jika anda menghadapi masalah dengan kaedah di atas, anda boleh menggunakan kaedah yang satu ini:

Mandi dengan sabun cuci pakaian yang mencukupi. Boleh guna rinso, soklin atau lain-lain.

Kemudian masukkan fastac (insektisida) 1/2 penutup botol setiap 5 liter air. Elakkan kawasan mata dan mulut, keringkan kambing yang telah dimandikan hingga kering.

Cara menghilangkan kutu secara semulajadi

Satu ubat alternatif untuk merawat kutu ialah larutan 8% biji Annona squamosa atau A. muricata dan campuran 0.5 kg daun neem (Melia azadirachta L), 1 kg daun tembakau, 0.5 kg biji A. squamosa dengan 0, 5 liter air.

Merawat kutu kambing secara tradisional

Setakat ini cara paling berkesan untuk merawat kutu kambing adalah dengan ubat kimia. Seperti Kutox, sama ada cecair atau serbuk. Ia murah dan berkesan.


Kredit :  Kambing Joynim


Dapatkan Byclin https://invle.co/clefcu1


Sabtu, 8 Oktober 2022

My Veteren Mall


Membantu yang lain sambil menjana pendapatan

Persaingan usahawan hari ini amat getir. Arus digital jika tidak di uruska dengan baik bakal mendatangkan kerugian kepada perniagaan. Jika kekal dengan cara tradisi kita mungkin akan luput dan tidak mampu mengekalkan jenama kita di pasaran.

MY veteran mall dicipta khusus untuk memberikan kemudahan kepada pesara yang berniaga melakukan transformasi ke arah pendigitalan. Ianya semudah 1,2 & 3 anda akan mempunyai kedai digital anda sendiri. Kepada yang baru mencuba dunia perniagaan anda berpeluang untuk sama-sama bersaing dan buktikan jenama anda adalah yang terbaik.

Ayuh sertai MYVETERAN MALL hari ini untukmenjana masa hadapan anda yang lebih makmur.

 Layari laman sesawang :  https://myveteranmall.com/ 

untuk ketahui cara-cara mendaftar dan terokai kelebihan aplikasi ini.


Jumaat, 7 Oktober 2022

Jangan buang air basuhan beras

 

Guna air Coway sebab tak mahu klorin

Jangan buang air basuhan beras, sebab ia boleh menyuburkan tumbuhan.

Perkara yang mungkin tidak terlintas difikiran kita semua membasuh beras dengan menyimpan air untuk keperluan tertentu. Sebenarnya, khasiat air basuhan beras untuk tumbuh-tumbuhan cukup banyak.

Menyelenggara tanaman hiasan di rumah sudah pasti banyak faedahnya, kerana tanaman hiasan dapat meningkatkan kualiti udara di dalam bilik dan mencantikkan halaman rumah.

Untuk mengekalkan kualiti, sudah tentu anda semua mesti tahu cara memastikan tanaman di rumah tumbuh dan sihat.

Menjaga tumbuhan bukan mudah, ia memerlukan kesabaran untuk memastikan ia tumbuh.

Beberapa cara biasa untuk menjaga tumbuhan adalah menyiramnya dengan air yang mencukupi dan menggunakan baja secara berkala.




Tetapi, pernahkah anda terfikir untuk menyiram tanaman dengan air basuhan beras..?

Air Basuh Beras Boleh Menjadi Baja Organik Untuk Tumbuhan

Mungkin anda semua akan menganggap air basuhan beras itu kotor dan tidak baik untuk menyiram tanaman, sedangkan sebenarnya terdapat beberapa kebaikan air basuhan beras untuk tanaman.

Satu artikel saintifik Irrigation Sand University, menulis bahawa penggunaan baja organik merupakan salah satu penyelesaian dalam mengurangkan penggunaan baja bukan organik (kimia atau sintetik).

Ini kerana baja organik mampu meningkatkan sifat fizikal, kimia, dan biologi tanah, seterusnya meningkatkan kualiti dan kuantiti hasil tanaman.

Salah satu baja organik yang boleh meningkatkan nutrien tanah dan meningkatkan kualiti dan kuantiti tumbuhan sedia ada ialah baki air basuhan beras.

Terdapat banyak faedah air basuhan beras untuk tumbuhan. Selain itu, air basuhan beras mudah diperoleh, mesra alam, dan mempunyai harga yang rendah sehingga mampu milik.

Kandungan Air Cuci Beras untuk Tumbuhan

Memetik dari ‘Medical News Today’, beras mengandungi 75-80% kanji, dan air basuhan beras dianggap mengandungi banyak vitamin dan mineral, termasuk:
  • Asid amino
  • Vitamin B dan E
  • Mineral
  • Antioksida
Kebaikan Air Basuh Beras untuk Tumbuhan

Berikut adalah beberapa faedah air basuhan beras untuk tumbuhan:

1.Menyuburkan Tumbuhan

Faedah pertama air basuhan beras untuk tumbuhan adalah untuk menyuburkan tumbuhan.

Mengapakah air yang digunakan untuk mencuci beras boleh menyuburkan tumbuhan?

Ini berkaitan dengan banyaknya sebatian organik yang terkandung dalam air basuhan beras, contohnya pelbagai mineral yang sangat baik untuk kesuburan tumbuhan.

Dipetik daripada kajian dalam jurnal Plant Nutrients and Abiotic Stress Tolerance, mineral mempunyai peranan asas untuk meningkatkan rintangan tumbuhan di bawah suhu tinggi dan tekanan persekitaran lain untuk tumbuhan.

Mineral juga mempunyai fungsi untuk banyak proses fisiologi seperti penyelenggaraan, fotosintesis dan pengaktifan enzim untuk kemandirian tumbuhan.

2. Tingkatkan Pertumbuhan Tumbuhan

Manfaat air basuhan beras seterusnya ialah air basuhan beras terbukti dapat meningkatkan pertumbuhan tumbuhan.

Khasiat air basuhan beras untuk tumbuhan ini bertindak sebagai baja ringan.

Sebatian organik yang terkandung iaitu kanji daripada air basuhan beras akan membantu menggalakkan bakteria tanah yang bermanfaat untuk menggalakkan pertumbuhan tumbuhan.

Sebatian ini juga boleh meningkatkan kualiti tumbuhan untuk kegunaan manusia, serta menyekat penyakit pada tumbuhan apabila digunakan dalam jumlah yang sesuai.

3.Menguatkan Tumbuhan

Ramai yang tidak menyangka khasiat air basuhan beras untuk tumbuhan dapat menguatkan tumbuhan.

Ini kerana terdapat vitamin B dan E, serta mineral yang terkandung dalam air basuhan beras.

Vitamin B dan E memainkan peranan dalam biosintesis dalam tumbuhan dan berfungsi sebagai antioksidan, manakala mineral mempunyai peranan asas untuk meningkatkan ketahanan tumbuhan di bawah suhu tinggi dan tekanan persekitaran yang lain untuk tumbuhan.

4.Mempercepatkan Proses Fotosintesis






Faedah seterusnya air basuhan beras ialah ia dapat membantu tumbuhan mempercepatkan proses fotosintesis.

Kerana air basuhan beras mengandungi antioksidan yang bertindak sebagai penampan, yang boleh berinteraksi dengan pelbagai komponen dan menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan.

5.Melindungi Tumbuhan Daripada Perosak

Air basuhan beras mengandungi protein yang mempunyai pelbagai peranan enzimatik, struktur dan fungsi, dan berguna dalam proses fotosintesis, biosintesis, pengangkutan nutrien, dan imuniti terhadap patogen mikrob, seperti perosak.

Protein juga bertindak sebagai medium penyimpanan untuk memenuhi keperluan pertumbuhan dan pemakanan anak benih yang sedang berkembang.

7.Membantu Tumbuhan Tumbuh

Selain mengandungi banyak vitamin dan mineral, air basuhan beras juga mempunyai banyak komponen atau sebatian dengan nilai pemakanan yang bermanfaat untuk pembiakan dan pertumbuhan tumbuhan.

Beberapa komponen atau sebatian organik dengan nilai pemakanan yang bermanfaat, termasuk:

a.Trigliserida sebanyak 10%

Trigliserida adalah sebatian simpanan utama yang digunakan sebagai makanan untuk tumbuhan.

Dalam tisu vegetatif, metabolisme trigliserida terlibat dalam pembahagian dan pengembangan sel, pembukaan stomata, dan pembentukan semula membran lipid.

b.Lipid sebanyak 10%

Lipid atau lemak berfungsi sebagai komponen struktur membran sel tumbuhan, yang berfungsi sebagai penghalang kepada dinding sel terhadap persekitaran luar sel.

Dalam tumbuhan, lipid mempunyai peranan yang sangat penting sebagai sebatian isyarat dan penyimpanan tenaga.

c.9% kanji

Pati mempunyai fungsi utama bagi sel tumbuhan untuk menyimpan tenaga dalam bentuk glukosa.

d.Karbohidrat

Dalam tumbuhan, karbohidrat dihasilkan melalui fotosintesis dan sangat penting kepada tumbuhan kerana peranan pentingnya sebagai sumber tenaga penting dan sebagai komponen penyimpanan.

e.Inositol

Inositol penting untuk penyimpanan fosfat, biosintesis dinding sel, penghasilan molekul berkaitan tekanan dalam tumbuhan, komunikasi sel-ke-sel, penyimpanan dan pengangkutan hormon tumbuhan.

f.Asid Fitik

Asid phytic, terdapat dalam benih tumbuhan. Sebatian ini berfungsi sebagai bentuk simpanan utama fosforus dalam biji benih.

Apabila benih bercambah, fitat terdegradasi dan fosforus dilepaskan untuk digunakan oleh tumbuhan muda.

8.Menghilangkan Bau Tanah Akibat Kompos

Dipetik daripada ‘ Easy Succulent Care’, air basuhan beras boleh menggalakkan pertumbuhan bakteria berfaedah apabila digunakan dalam jumlah terkawal.

Bakteria baik ini kemudiannya boleh membantu memecahkan bahan organik dalam tanah dan akan menghilangkan bau tanah yang dihasilkan oleh kompos.

Cara Membuat Air Basuh Beras untuk Tumbuhan

Memandangkan makanan ruji kebanyakan orang Malaysia adalah beras, mendapatkan sisa air basuhan beras adalah sangat mudah.

Anda semua boleh segera menggunakan air terpakai ini untuk menyiram tanaman.

Namun, untuk mendapatkan faedah optimum air basuhan beras untuk tumbuhan, mari kita lihat cara membuatnya!

Cara paling mudah untuk membuat air beras ialah dengan merendam beras dalam air selama beberapa jam, berikut adalah langkah-langkahnya:

Sediakan beras yang biasa dimakan. Bilas beras dengan air dengan membuang segala jenis kotoran, cukup sekali sahaja. Langkah ini juga boleh dibuat. Tambah 3 cawan air dan campurkan semuanya dalam mangkuk beras yang telah dibersihkan. Biarkan selama 1 jam. Anda akan melihat beras mendap ke dasar. Perlahan-lahan kumpulkan air beras dalam bekas yang berasingan, untuk hasil yang maksimum, biarkan air beras ini duduk semalaman.

Jika anda menyuburkan tanaman sekurang-kurangnya sekali setahun, menggunakan cucian beras seminggu sekali atau dua kali sebulan adalah lebih daripada mencukupi.

Air basuhan beras tidak akan meningkatkan kesuburan tanah serta-merta dan tanaman tidak akan berubah dalam jangka pendek.

Namun, gunakan air basuhan beras dengan kerap dan manfaat jangka panjang akan dirasai.

Selamat Mencuba



Khamis, 6 Oktober 2022

Setting semula Akaun Telegram.

 Cara Setting Keselamatan Akaun Telegram Supaya Tidak diambil Alih oleh Orang Lain atau Scammer


Orang lain atau scammer dapat No Kod kita bila kita screenshot akaun telegram tanpa sengaja hantar pada mereka. contoh di bawah.




Kredit : Cikgu Rahsid


Kursus Pelancongan Ekologi Daerah Lipis

 






Jejak Waris Sejarah Lipis.

Rebut peluang kursus pelancongan Ekologi Daerah Lipis. Jejak Warisan Sejarah Lipis.
Tiada yuran penyertaan, elaun disediakan, penginapan dan makanan disediakan.
Apa tunggu lagi daftar sekarang menggunakan pautan di bawah 

Tarikh tutup penyertaan sebelum 20 Oktober 2022

Kredit FB: MDL



Rabu, 5 Oktober 2022

Perkhidmatan Bas Henti-Henti Jerantut - Lipis






PERHATIAN !!


Makluman untuk semua warga Kuala Lipis. Kini terdapat perkhidmatan Bas henti-henti bagi laluan :
  • Kuala Lipis - Raub
  • Kuala Lipis - Jerantut
Telah mula beroperasi pada 01 Okt 2022.


Kredit FB : Maisuri Abd Wahab




Isnin, 3 Oktober 2022

Lagu rakyat negeri Pahang.

 

Lagu Sungai Tembeling ini dinyanyikan oleh Wan Nordin bin Wan Mustaffa.

Lagu Jepun dinyanyi Oleh Dato' Pak Ngah Hassim


AddToAny