responsif teks foto

Sabtu, 10 November 2012

Penyunting Imej

 http://pixlr.com

Imej dan grafik merupakan salah satu elemen yang terdapat di dalam sebuah rekabentuk laman web.  Selain daripada elemen-elemen lain seperti teks, gambar, animasi, bunyi dan video, imej memainkan peranan yang penting sebagai tarikan untuk pengunjung sesebuah laman web. Imej bermaksud gambar biasa atau gambar file manakala grafik bermaksud gambar yang mempunyai gabungan elemen-elemen seni garisan, ilustrasi gaya jalur komik, tulisan dan sebagainya.
Pengaruh Imej pada Laman Web
Mengoptimunkan imej dan grafik dengan mengurangkan saiz memudahkan sesuatu gambar dapat dipaparkan pada laman web dengan  mudah dan cepat.
Penguna lebih tertarik dengan laman web yang mempunyai masa ‘loading’ yang pantas.
Jika laman web anda mempunyai gambar yang optimum maka ia akan membantu untuk menarik pengunjung untuk mengunjung semula laman web anda.
Format fail imej untuk sebuah laman web.
Format fail bagi imej dan grafik di dalam laman web adalah GIF, PNG, dan JPEG. Pemilihan jenis fail gambar yang tepat membantu mempercepatkan masa loading sesebuah laman web.
Berikut adalah panduan bagi menjelaskan bagaimana setiap format fail berfungsi, bila dan kenapa format fail tersebut digunakan.
Format JPEG digunakan pada gambar foto, filem, permainan computer dan lain-lain. Sesuai untuk sesebuah laman web.
Format GIF dan PNG adalah sesuai untuk memampatkan grafik yang mengandungi satu warna dan juga perkataan. Kebiasaan fail disimpan sebagai GIF untuk sesuqatu grafik yang mempunyai sedikit animasi.
Format PNG digunakan untuk memamlpatkan perkataan, serni garisan, ilustrasi, gaya jalur komik, paparan skirin aplikasi dan sebagainya.  Kebiasaannya sesuatu imej disimpan sebagai PNG apabila gambar tersebut akan digunakan untuk pempinaan animasi atau multimedia.
Aplikasi Dalam talian untuk Penyunting Imej
Untuk mengedit imej anda boleh memilih untuk mengunakan apilikasi dalam talian. Apikasi ini boleh digunakan secara percuma.  Tetapi untuk mengunakan apikasi dalam talian ini, anda perlu mempunyai talian internet yang baik supaya tidak mengganggu kerja penyunting imej.
                http://pixlr.com
                http://www.picnik.com
Muat turun perisian percuma untuk penyunting imej.
Selamat mencuba

Tiada ulasan:

AddToAny