responsif teks foto

Isnin, 12 Ogos 2013

Sambal Hitam

kutip belimbing dari pokok
Sambal  bilis belimbing buluh memang terkenal di Pahang. Rasanya cukup pedas dan kemasam-masaman sesetengah budak boleh ratah sambil tengok cerita kartun tapi jangan selalu diamal kerana sambal ini hanya dimakan bersama nasi.  Bahan untuk respinya cukup ringkas, ikan bilis, belimbing buloh yang telah dimasak, cili api, minyak masak, bawang dan garam secukup rasa. Sambal hitam ini telah dijual secara online melalui Facebook dengan harga RM 35 untuk setengah kilogram.

Respi Sambal Hitam
belimbing dimasak sehingga air kering
bahan:
2 genggam ikan bilis
1 genggam belimbing buluh hitam.. cuci supaya hilang rasa masin
3 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
segenggam cili api hijau
1 sudu gula
sedikit serbuk perasa
sedikit kicap

cara:
panaskan 1 cawan minyak.. gorengkan bawang merah dan bawang putih..
bila agak layu masukkan pula cili api.. bila dah agak garing angkat..
goreng pula ikan bilis.. separuh garing.. angkat..
tumbuk kasar semua bahan2 yang telah digoreng.. termasuk belimbing hitam..
panaskan semula minyak.. api perlahan.. tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk hingga garing..
masukkan kicap.. gula dan aji secukup rasa..
bila dah ok.. angkat dan sedia untuk dihidang.

dalam proses untuk masak

Tiada ulasan:

AddToAny