responsif teks foto

Jumaat, 7 April 2017

Pembentangan RUU 355 - YB Marang
Kit Siang Memang Anti Islam Bila Tentang Habis-habisan Pembentangan RUU 355
Semasa sesi Dewan Rakyat ditangguh pada jam 4.00 petang tadi, ahli ahli parlimen pembangkang bertindak biadap menjerit jerit dalam dewan. Paling biadap Tony Pua, Zuraida Mak Lampir dah Khalid Samad.
Khalid Samad boleh mempertikai " islam apa macam ini? " bila dewan ditangguhkan. Tepuk dada tanya diri sendiri dulu Khalid Samad, anda itu di pihak yang bersama Islam atau anti Islam?
Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (RUU 355) telah dibentangkan di Dewan Rakyat, hari ini dan dibawa oleh Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang buat kali ketiga untuk meminda Seksyen 2 dalam akta berkenaan.
RUU itu bertujuan meningkatkan hukuman sedia ada untuk kesalahan syariah tertentu, daripada maksimum 3 tahun penjara kepada 30 tahun, daripada denda maksimum RM5,000 kepada RM100,000 dan daripada enam kepada 100 sebatan.
Namun sebelum Abdul Hadi memulakan pembentangan, menyedihkan melihat kelakuan pembangkang yang cuba membuat kacau selama 40 minit dengan harapan RUU 355 itu tidak jadi dibentangkan hari ini.
Sikap biadap mereka ini terutama sekali Lim Kit Siang jelas menunjukkan sikap mereka yang anti Islam. Entah kenapa mereka begitu bimbang dengan RUU 355 ini sedangkan ia hanya tertakluk kepada orang Islam sahaja.
Ahli ahli parlimen DAP ini tidak akan masuk pun mahkamah syariah. Kenapa takut sangat? Mungkin berjuang untuk puak puak LGBT, homoseksual, pluralisme dan rakan rakan Siti Kassim di luar sana.
Alasan yang diberikan DAP ialah kenapa RUU 355 diberikan keutamaan, sedangkan kata Kit Siang, rang undang-undang persendirian yang difailkan olehnya telah ditolak oleh speaker.
Untuk menguatkan hujahnya itu, Kit Siang turut mengemukakan Peraturan Mesyuarat kepada Speaker Tan Sri Pandikar Amin sebaik sahaja beliau membenarkan Abdul Hadi membacakan usulnya.
Tujuan Kit Siang berbuat demikian adalah untuk mencuri masa dan mengumpan Ahli Parlimen pembangkang lain yang bukan Islam untuk sama-sama membantah. Selain Kit Siang, tiga lagi Ahli Parlimen pembangkang bukan Islam iaitu Gobind Singh Deo (DAP-Puchong), Dr Lee Boon Chye (PKR-Gopeng) dan Gooi Hsiao Loong (PKR-Alor Setar) turut membantah secara terbuka.
Disebabkan itu, Ahli Parlimen Pendang, Othman Abdul bangun dan berkata: "Makin tua makin gila''. Bila ayat ini keluar, Malaysiakini mulalah putar alam mencari simpati. Inilah hasil provokasi mereka tadi.
Nasib baik Pandikar Amin bertegas dalam isu itu dan mengingatkan Ahli Parlimen yang cuba bangkit untuk membantah akan dihalau keluar.
Tindakan Kit Siang dan beberapa Ahli Parlimen bukan Islam dari DAP dan PKR yang cuba membuat kecoh itu telah menyebabkan Abdul Hadi memberikan amaran.
"Kepada bukan Islam, jangan permain-mainkan agama Islam yang menjadi agama bagi persekutuan,'' kata Abdul Hadi yang turut menyelar ahli Parlimen sama ada Islam atau bukan Islam yang membantah RUU tersebut.
Ia disifatkan Abdul Hadi sebagai petanda buruk terhadap budaya politik perpaduan matang di negara ini.
Sepatutnya tiada apa yang perlu dibimbangkan kerana hukuman yang dicadangkannya bukannya satu penyeksaan kepada pesalah, sebaliknya ia bertujuan mendidik.
Anthony Loke, Ketua Pemuda DAP pun pernah kata kalau tidak buat salah apa hendak takut dengan RUU355. Semalam Kit Siang kata mahu hornati orang Melayu.
Hari ini tengoklah sendiri betapa biaDAP nya mereka ini menghalang undang undang Islam dibentangkan di parlimen. Sikap anti Islam Kit Siang terserlah.
Tulisan :
Beruang Biru
BB370, Khamis
6 April 2017

Tiada ulasan:

AddToAny