Selasa, 8 Julai 2008

Sejarah Orang Kaya Indera Maharaja Perba Jelai


Maaf... Tok Raja ke -10 Wan Ibrahim bin Wan Tanjung dan Tok Raja sekarang 
tak dimasukan poster ni oleh 'geni.com'.."


Sejarah Orang Kaya Indera Maharaja Perba Jelai

Di Bukit Betong Lipis iaitu di daerah Hulu Pahang telah sekian lama bertapak satu kelompok dari keturunan Raja Pagar Ruyung juga memegang teraju Orang Besar Berempat Pahang turun temurun. Yang dimaksudkan adalah keluarga Orang Kaya Indera Perba Jelai atau Tok Raja Jelai yang mengikut catatan sejarah keluarga mereka, Seri Maharaja Perba adalah nenek moyang mereka yang pertama datang dari Pagar Ruyung ke Lipis pada Tahun 1591. Nama kampong asal Seri Maharaja Perba di Pagaruyung ialah Kabung Pagar Teras.
Ikut bersama Seri Maharaja itu ialah dua saudaranya yang laki-laki iatu Maharaja Indera Pahlawan serta seorang saudara perempuan yang tidak dikenal pasti namanya. Saudara beliau yang perempuan ini berkahwin denmga ulama Tun Bandan Patani dan zuriat mereka inilah menurunkan kaluarga Maharaja Perba Jelai sehingga kini kerana Seri Maharaja Perba itu tiada berzuriat.
Rantau Hulu Pahang pernah suatu ketika terpisah dari pemerintahan Sultan Pahang di Pekan apabila tanah daerah tersebut dibeli olaeh Seri Maharaja Perba yang pertama itu daripada Sultan Abdul Ghafur Mohaidein Shah iaitu Sultan Pahang terakhir dari keturunan Melaka (1567-1614) dengan harga “ segantang ulang aling emas, satu dasar bali isi emas dan sesuku tangan baju isi emas” Disebabkan itulah Maharaja Perba Jelai sangat dihormati oleh rakyat Hulu Pahang suatu ketika dahulu sehingga terkenal dengan gelar “Raja Bukit Betong” atau Raja di Bukit “ kerana sememangnya beliau berasal dari keturunan raja Pagar Ruyung.
Ketika zaman pemerintahan Maharaja Perba Jelai Ke-6, Tok Raja Wan Idris dan Tok Raja Wan Muhamad (1776-1882), sekitar tahun 1830-an atau awal 1840-an dijemput pula sekelompuk keluarga pahlawan berdarah Raja Pagaruyung dari Minangkabau untuk menjadi panglima khusus bagi mempertahankan keluarga institusi Maharaja Perba Jelai di Bukit Betong. Rombongan tersebut diketuai seorang yang bergelar“pendekar mamat“ yang dipercayai salah seorang daripada kerabat diraja Pagaruyung yang membawa diri ke Tanah Semenanjung setelah kedaulatan yang dipertuan Rajo Alam Pagaruyung terakhir, Sultan Tunggal Alam Bagagar Shah Johan berdaulat dijatuhkan oleh penjajah Belanda pada tahun 1833. Gelar ‘pendekarnya” itu hanyalah untuk mengaburi mata orang ramai sahaja supaya jangan tahu asal usul beliau yang sebenarnya. Ketahui lagi baca buku Bingkisan Sejarah Raub.
Maharaja Perba Jelai merupakan salah seorang dari Orang Besar berempat Pahang, iaitu suatu jawatan yang amat tinggi dalam hirarki pemerintahan negeri. Kekuasaan serta pengaruhnya sangat besar di Ulu Pahang, khususnya di kawasan Jelai . Begitu tinggi penghormatan orang Jelai pada Maharaja perba atau Tok Raja bagi mereka orang jelai akan duduk menjunjung duli terlebih dahulu sebelum sebelum memulakan percakapan dengannya serta berbahasa ‘Engku’ pula pada tok Raja.
Maharaja sendiri mempunyai bendera dan meriam kebesaran. Kekuasaan Maharaja Perba begitu Besar sehingga boleh menjatuhkan hukuman bunuh tanpa merujukkannya terlebih dahulu kepada Bendahara di Pekan. Tok Raja dibantu oleh beberapa Panglima dikenali sebagai ‘Apit Limpang” dan menjadi orang yang sehidup semati dengan Tok Raja dan ‘ganti mata dan telinga’ baginya.
Rujuk:
Keterangan Wan Bidin bin Wan Idris, kampong Bukit Pampong, Hulu Dong. Beliau adalah cicit Orang Kaya Maharaja Setia Raja Wan Daud bin Wan Pahang (Orang Kaya Haji)1805-1889
Norazit Selat, Pahang Dahulu & Sekarang, 1996 dibawah tajuk kecil oleh Zakaria bin Mat Dom . Wan Muhamad bin Wan Ideris’ Orang Kaya Indera Maharaja Perba Jelai ke-6 & peranan dalam perang saudara di Pahang, hlm 40-41.
Bingkisan Sejarah Raub 2007.Rao dan Pagaruyung: Pertalian dengan Raub dan Pahang oleh Zaffuan Haji Manap. hlm 05
Pengikut buku-buku sejarah Orang Lipis kebanyakannya, berasal dari Sumatera Barat (Pagar Ruyung). http://jaro.com.my

23 ulasan:

matahari_terbit berkata...

Nyatakan tajuk-tajuk buku yang berkaitan.

Tanpa Nama berkata...

salam..di merapoh terdapat jalur keturunan yang mendakwa sebagai warisan diraja pagar ruyong. moyang dikatakan membawa diri kerana tidak dilantik sebagai raja. kuburnya terdapat di merapoh manakala anak cucu terdapat di telang, merapoh dan sekitar lipis..berharap agar penulis yang mengetahui detail tentang sejarah dapat membuat kajian dan mengesahkan atau menolak dakwaan ini..wassalam (aznan 014-8113837)

Tanpa Nama berkata...

aku kuturunan maharaja perba >>>>aku cicik daripada wan dol >>>>>>selepas itu datuk aku wan ibrahim>>>dan wan mokhtar>>>lepas itu baru aku

Mazru Majid berkata...

Salam...

Keturunan diaorg ni memang dari pagar ruyuang.Berdasarkan dari chop mohor maharaja Perba juge ade kesamaan.Mereka juge adelah berketurunan minangkabau.Sebenarnya keturunan minang ini ade di serata negeri Pahang ini..dari sempadan NS hinggalah ke ulu pahang..

tuan tanpa nama.

anda yg tahu akan susur galur elok buat catitan agar dpt bersatu dgn saudara mara sebelah (pagar ruyung)minangkabau dan pahang amnye.

Warisan Perba berkata...

Salam. Terima kasih kerana saudara cuba untuk memperkatakan sesuatu mengenai SEJARAH SRI MAHARAJA PERBA@MAHARAJA PERBA - ORANG BESAR BEREMPAT PAHANG - ULU PAHANG. Penulisan saudara paling tidak mesti berasaskan beberapa bacaan yang ada dalam simpanan saudara.

Meskipun begitu, penulisan yang saudara kemukakan msmerlukan rujukan silang, terutama daripada Keluarga Utama waris Maharaja Perba yang ada sekarang.

Jalur asalnya menurut salasilah yang ada memanglah dari Minangkabau, tetapi sesudah itu berlaku persemendaan melalui perkahwinan dengan kelompok bangsawan yang masuk ke Jelai dalam tempoh yang kemudian sedikit sehingga menurunkan beberapa generasi warisan Maharaja Perba. Wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

Saya pernah cuba menjejaki Keluarga Tok Segempa Alam di Pagar Ruyung yg datang ke Pahang dalam tahun 1666. Saya berjumpa dgn seorang sejarawan Riau..

Beliau berkata yg Pagar Ruyung ada dua.. yg pertama telah musnah digegar gempa bumi.. penduduk yg selamat telah berpindah ke tempat sekarang dan menamakannya Pagar Ruyung juga..

Warisan Perba berkata...

Salam kepada warisan Wan Ibrahim bin Wan Dol ....... warisan Maharaja Setia Raja Haji Wan Daud bin Wan Pahang.

Bagus jika anda berminat kepada sejarah tempatan. Paling tidak kita cuba menjejaki asal usul nenek-myang sendiri. Itulah sepatutnya yang perlu dilakukan oleh semua ahli keluarga.

Jika tidak keberatan, hubungi saya diemel : warisanperba@gmail.com bagi tujuan bertukar informasi sejarah. Tq

Tanpa Nama berkata...

Saya cuma nak ingatkan bahawa waris2 maharaja perba ni masih lagi ada di merata2 negeri pahang termasuk kuala tembeling..cuma bezanya kaya atau miskin jer..kalau kaya mungkin lebih dikenali kalau miskin sebaliknya..
Bonda saya sepupu dengan Dato Maharaja Perba Jelai sekarang tapi bonda sudah tiada untuk merekod salasilah keluarga.

Tanpa Nama berkata...

Keluarga sy pun dikatakn asal dari keturunan ini , jd sy nk dpt kn kepastian tentang cerita ini .

Warisan Perba berkata...

Salam TANPA NAMA. SALASILAH MAHARAJA PERBA ini masih memerlukan penelitian dan rujukan silang.

Anda boleh mulakan utk merujuk silang SALASILAH MAHARAJA SETIA RAJA HAJI WAN DAUD BIN PANGLIMA PERANG WAN PAHANG. Dalam salasilah yang ada sekarang masih ada beberapa kesilapan - tidak boleh terima bulat-bulat.

Keturunan MAHARAJA PERBA ini secara dominan masih berada di KAWASAN LIPIS. Sila jumpa ORANG KAYA INDERA MAHARAJA PERBA JELAI sekarang untuk mendapatkan kesahihan.

Anda perlu jumpa lebih ramai orang yang tahu mengenai SALASILAH ORANG BESAR JELAI ini. Tq. Wallahualam.

Nan Zul berkata...

org Kaya Haji ada empat Isteri 1 Mandak Tua, 2 Mandak Muda, 3 Jah Sega, 4 Bing Lipis
Mandak tua lahirkan Wan Lingga dan Wan Da dan seterusnya.
Mandak Muda lahirkan Wan Sabun, Wan Mohd Yassin, Wan Dol dan Lain-lain
Jah Sega tiada anak
Bing Lipis Lahirkan
Wan Selat dan seterusnya
ada sambungan salasilah ini kalau ingin mengetahui.
Rujuk: Geni.com oleh Dato Iskandar

Warisan Perba berkata...

Salam NAN ZUL. Terima kasih kerana anda dapat memberi info tentang warisan MAHARAJA SETIA RAJA HAJI WAN DAUD (ORANG KAYA HAJI).

Paling tidak, informasi anda dapat merangsang warisan ORANG BESAR LIPIS ini mengesan waris-waris yang lain di seluruh Malaysia. Wallahualam.

Warisan Perba berkata...

Salam NAN ZUL. Selain 4 isteri MAHARAJA SETIA RAJA yang anda sebut,sebenarnya ada seorang isteri beliau lagi(tidak diketahui namanya) - tetapi anak2 ORANG KAYA HAJI ini tidak mengekalkan gelaran "WAN". Mereka tidak diragui masih mempunyai SALASILAH MAHARAJA SETIA RAJA HAJI. Wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

apakah beza di antara seri maharaja perba jelai dengan indera maharaja perba jelai, yg mana satukah sebenarnya Maharaja Perba Jelai?

Tanpa Nama berkata...

Tahun 1776 - 1809 tok raja dipanggil Maharaja Perba Jelai selepas tok raja Wan Deris bersama anak Wan Muhamad membantu Sultan Ahmad melawan kekandanya Tun Mutahir berjaya menyingkirnya dari tahta pahang maka Sultan Ahmad meberi gelaran Orang kaya indera perba jelai ....

bidadari berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
mazzccarrycinta berkata...

Assalamualaikum...saye cucucicit
Pendekar tok mamat...abah saya ismail bin awang diah...berasal dr kg gua padang tengku...macamana nk jejak susur galur keluarga tok mamat
(pendekar mamat) ni
Hubungi saye... 0169844129

mazzccarrycinta berkata...

Assalamualaikum...saye cucucicit
Pendekar tok mamat...abah saya ismail bin awang diah...berasal dr kg gua padang tengku...macamana nk jejak susur galur keluarga tok mamat
(pendekar mamat) ni
Hubungi saye... 0169844129

khairul mujahid berkata...

ada kaitan tok linggi relong ke sebab asal pagar ruyung juga tok linggi..

wan hafizie berkata...

SALAM SAYA BERKETURUNAN PERBA JELAI,,,SUSUR GALUR DARI ATAS DAENG CELAK.TOKWAN SAYA YANG BERNAMA WAN DIN BIN WAN CHIK BIN WAN DAUD.TAPI DALAM SURAT MENYURATNYA DILETAKAN NAMA TENGKU KAMARUDIN.MENURUT CERITA DARI NENEK,KETIKA PERTABALAN TOKWAN DI BALAI LIPIS,HABIS POKOK SEMUA TUMBANG.TOKWAN SAYA TELAH LARI KE KEDAH BERSAMA SULTAN IDRIS.SEBELUM NI SAYA DAN ARWAH ABAH ADA MENCARI SAUDARA SAUDARA DI RAUB DAN BERJUMPA DENGAN TENGKU MARIA DAN WAN BIDIN.

Hardian alvico berkata...

kalau boleh tahu, yang pertama di mana?

koriothman berkata...

apakah perjanjian 100 tahun @ perjanjian pokok sireh itu, sahih?

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum Puan, aki saya Awang Chik bin Bilal Mamat@Panglima Mamat, dikebumikan di Kuala Medang.