responsif teks foto

Ahad, 8 Disember 2013

Banjir Besar di Pahang.

Banjir Besar 1924

Pada tahun 1923 satu banjir besar berlaku di Pahang. Banjir tersebut memusnahkan kawasan tanah yang luas di daerah Lipis, Temerloh, Kuantan dan Pekan. Banjir terus berlaku sehingga tahun 1924 yang telah memutuskan system perhubungan antara Pekan dengan daearh lain. Malapetaka-malapetaka  yang berlaku menyebabkan Pahang mengalami masalah kekurangan beras. Justeru itu, pihak British mengambil langkah membeli dan mengirim beras ke Mentakab dan seterusnya dihantar ke Pekan melalui jalanraya. Banjir yang berlaku pada tahun tersebut adalah yang terburuk pernah berlaku dan mengorbankan banyak nyawa terutama orang-orang yang tinggal di sepanjang Sungai Pahang di daerah Pekan. Pada penghujung tahun 1926 satu lagi banjir besar, dicatatkan berlaku.
Banjir semasa pemerintahan
Sultan Abdullah 


Kejadian banjir besar yang berlaku memusnahkan hampir seluruh daerah di Pahang kecuali Daerah Raub dan Bentong. Kebanyakan penduduk terpaksa dipindahkan ke kawasan-kawasan yang lebih tinggi.  Sistem perhubungan jalanraya dan keretapi terganggu. Perkhidmatan telegraf dan telefon juga terputus dan kebanyakan stesen tidak berfungsi sepenuhnya. Begituj juga kerosakan harta benda awam dan persendirian. Banyak rumah musnah akibat banjir apabila banjir surut, lumpur dan pasir tertinggal di kawasan-kawasan tertentu dan menganggu kerja-kerja pertanian. Di Ulu Tembeling, mendapan sungai meliputi kawasan hampir 20 kaki tebalnya.  Walaupun kerosakan dan kemusnahan  yang dialami oleh penduduk tempatan maha hebat tetapi kebanyakan mereka masih tenang dan berusaha membantu pihak British untuk mengembalikan keadaan seperti sedia kala.
Kerja-kerja membaiki kerosakan mula dijalankan pada tahun 1927 berikutan timbulnya kebimbangan berlaku banjir pada tahun tersebut. Justeru itu, kerajaan British mengambil langkah-langkah awal, untuk menghadapi banjir tersebut. Bekalan makanan disimpan dalam jumlah yang banyak. Banjir yang berlaku padatahun-tahun sebelumnya, turut memusnahkan kawasan tanaman kelapa seluas 500 ekar (200 hektar) di daerah Kuantan.

Banjir Besar 1971
Sejarah banjir paling besar pernah melanda negara kita berlaku pada bulan Januari 1971 sehingga kerajaan terpaksa mengisytiharkan darurat setelah hampir seluruh negara ditenggelami oleh air, akibat hujan lebat yang turun tidak henti-henti selama hampir 1 minggu
Kuala Lipis banjir 1971

Banjir yang melanda ini surut dalam masa seminggu kemudian dengan mengorbankan 24 orang dan kerugian harta benda dianggarkan melebihi RM 84.7 juta. Banjir ini turut meninggalkan kesan kesan kerosakan yang paling teruk, ramai kehilangan tempat tinggal dan harta benda. Ramai yang terpaksa tinggal sehelai sepinggang, setelah semua harta benda dihanyutkan oleh banjir.

Peristiwa Banjir Besar 1971 yang tidak diketahui umum:-

Beratus-ratus kereta dan lori tersadai selama 3 hari apabila jambatan dekat Maran runtuh.Feri terpaksa digunakan untuk membawa kenderaan tersebut menyeberangi sungai.
Sultan Abu Bakar (Sultan Pahang) hampir mati lemas apabila bot yang baginda bersama rombongannya untuk meninjau keadaan banjir telah dinaiki air di Sungai Pahang dekat daerah Pekan. Bagaimanapun
Sultan Abu Bakar Pahang
Baginda dan rombongannya terselamat apabila dua buah bot nelayan muncul dan memberi bantuan. Speed bot baginda yang berharga RM 60,000 itu karam pada pukul 10.30 pagi.
Hamzah bin Haji Salleh ( berusia 23 tahun) dari Kampung Pasir Baru, Petaling Bahagia, muncul sebagai ‘hero banjir’  kerana berjaya menyelamatkan 20 orang yang terperangkap dalam banjir besar ini.Walaupun peristiwa ini telah lama berlalu, namun peristiwa ini tetap terpahat dalam lipatan sejarah sebagai banjir paling besar yang melanda negara kita.

 Banjir besar 2013 di Kuantan

Sebelum banjir

Pada 15 November lepas, Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang Datuk Seri Muhammad Safian Ismail berkata kerajaan Pahang sudah bersedia menghadapi banjir, yang dijangka melanda negeri ini bermula hujung November.
Muhammad Safian berkata sebanyak 579 pusat pemindahan dikenal pasti dengan 60 peratus merupakan bangunan sekolah, manakala barang keperluan seperti makanan akan ditempatkan di 73 pangkalan hadapan bermula 18November, membabitkan peruntukan RM 1.2juta.
"Sebanyak 6,000 petugas dari 14 jabatan dan agensi yang terlibat secara langsung telah bersiap sedia untuk menghulurkan bantuan kepada mangsabanjir," katanya.

Semasa Banjir

Pada hari pertama banjir di Kuantan, semuanya bagaikan kelam kabut, termasuk bilik operasi banjir agensi keselamatan yang bagaikan 'terpinga-pinga' dengan musibah yang berlaku.
Sultan Ahmad Shah melawat mangsa banjir 
Laman sosial seperti Facebook dan Twitter pula melimpah ruah dengan gambar dan maklumat yang pastinya menggusarkan semua pihak yang tidak berada di Kuantan atau Pahang bagi mendapatkan maklumat sebenar.
Banjir 2013 di Kuantan
Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob ketika ditemui pemberita mengakui banyak kekurangan dan kelemahan pada hari pertama banjir melanda tiga hari lepas. Menjadi masalah apabila petuga soperasi banjir mendapati kediaman mereka turut ditenggelami air.
Bandar Kuantan lumpuh apabila berubah menjadi 'Taman Tema Air Kuantan', bekalan elektrik dan air terputus, manakala pusat-pusat pemindahan mangsa banjir pula dilaporkan kekurangan bekalan makanan dan keperluan asas.

Peristiwa di Sungai Isap.

Sungguh menyedihkan, gara-gara kelewatan pihak berkuasa menghantar bantuan kemansuian menyebabkan beberapa orang penduduk di Perkampungan Sungai Isap dekat sini dipercayai telah memanjat tangki air yang terletak di Sungai Isap Perdana untuk menyelamatkan diri masing-masing.
"Sebelum itu mereka duduk di dewan oleh kerana air naik dengan cepat mereka tidak ada tempat lain untuk duduk maka mereka pun memanjat tangki  sementara tunggu bantuan tiba ada yang tak tahan tunggu dia orang redah je air untuk keluar dari taman tu masa ni memang agak membimbangkan pelbagai perasaan ada huuhuuuhhh sedih tol (betul) tragis".
Penduduk Sungai Isap menaiki tangki air
menyelamat dari banjir 

Angka Banjir

 7 Dis 2013  - Hujan lebat sejak sekali lagi sehingga pagi ini menyaksikan jumlah mangsa banjir di Pahang kembali meningkat kepada 38,210 orang, melibatkan lapan daerah hari ini. Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang, Kuantan mencatatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 32,871 mangsa diikuti Pekan (3,464), Temerloh (839), Jerantut (519) Maran (183), Bera (117) dan Lipis (53). Katanya, kesemua mangsa kini ditempatkan di 117 pusat pemindahan berikutan kediaman mereka dinaiki air akibat bencana itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan pemberian bantuan sebanyak RM500 bagi setiap keluarga mangsa banjir yang sedang melanda Pantai Timur dan Johor. Ketika menyampaikan ucapan penangguhan pada Perhimpunan Agung UMNO 2013 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini, beliau juga mahukan kesemua bank membenarkan mangsa banjir terbabit tangguhkan pembayaran balik pinjaman mereka.
bantuan RM 500 setiap keluarga mangsa banjir
Banjir di Lipis
Sebanyak 30 sukarelawan UMNO Bahagian Lipis menyumbang 50 bungkusan makanan kepada mangsa banjir di beberapa pusat pemindahan di Mukim Cheka di sini hari ini. Bantuan makanan harian yang dipunggah menggunakan bot gentian Polis Diraja Malaysia (PDRM) Lipis diketuai Ahli Parlimen Lipis, Datuk Abdul Rahman Mohamad bersama-sama skuad sukarelawan berkenaan. Turut hadir Ketua Polis Lipis, Supritendan Abdul Razak Hassan; Ahli Dewan Undangan Benta, Datuk Mohd. Soffi Abdul Razak; Ketua Pemuda UMNO Lipis, Mohd. Farid Mohamad Noor dan Setiausaha Kerja UMNO Lipis, Amir Marwan Abu Kassim. Bantuan itu diserahkan kepada mangsa banjir di Kampung Jeram Buluh, Kampung Jeram Landak, Kampung Ganding, Kampung Tanjung Bungor, Kampung Limau Purut dan Kampung Lentang. Menurut Abdul Rahman, UMNO Lipis berasa terpanggil untuk menzahirkan keprihatinan kepada mangsa banjir di Mukim Cheka menerusi bantuan itu dan berharap mangsa berkenaan bersabar hadapi dugaan bencana banjir tahun ini. "Walaupun mereka (mangsa) sudah dapat bantuan JKM Lipis, tetapi UMNO Lipis tetap mengingati dan berasa simpati dengan menghulurkan sumbangan ini walaupun sukar memunggah dengan bot gentian dari bandar Lipis."Inilah keupayaan kita, tetap bersedia pada bila-bila masa untuk membantu mangsa bencana sambil berharap mereka sedikit selesa di pusat pemindahan ini sebelum keadaan kembali pulih," katanya lagi
30 Sukarelawan UMNO Bahagian Lipis

Komen
Banjir merupakan bencana alam yang pernah ditempoh oleh datuk nenek kita dahulu, ia bukan musibah baru. Cara bagaimana kita menyelesaikan adalah bergantung kepada individu dan pihak berkuasa tidak payahlah kita menyalahkan  sesiapa, reda kepada Alllah kerana kerana setiap musibah adalah untuk menguji keimanan kita.

Rujuk :
Tradisi Persejarahan Pahang Darul Makmur 1800-1930
Pahang Daily Online

Tiada ulasan:

AddToAny