responsif teks foto

Selasa, 9 November 2010

RM1.63 juta bantu pekebun kecil di Pahang

Harga Skrap RM 5.90 kg
KUANTAN 8 Nov. - Risda memperuntukkan sebanyak RM1.63 juta untuk membantu pekebun kecil di negeri ini meningkatkan pendapatan mereka menerusi pelbagai aktiviti ekonomi pada tahun ini.
Pengarah RISDA negeri, Datuk Mujahid Muhamad berkata, bantuan itu disalurkan melalui tiga pakej iaitu Bantuan Tabung Pelancaran (BTP), Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET) dan Pakej Bantuan Tambahan (PBT) tahun ini.
Menurut beliau, daripada jumlah peruntukan itu, sebanyak RM1.16 juta diperuntukkan untuk meningkatkan ekonomi pekebun kecil melalui AET.
"Pekebun kecil yang terpilih menerima geran bantuan yang bernilai tidak lebih RM10,000 untuk menjalankan aktiviti penternakan atau tanaman kontan sebagai ekonomi tambahan di dalam atau luar kebun masing-masing.
"Setakat ini, seramai 200 penerima mendapat manfaat daripada bantuan tersebut," katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.
Mujahid berkata, pekebun kecil yang mempunyai keluasan kebun kurang daripada 2.5 hektar layak menerima tabung bantuan tambahan berjumlah RM1,500 setahun.
"Sehingga kini, terdapat 300 pekebun kecil seluruh Pahang menerima bantuan ini yang melibatkan jumlah keseluruhan RM400,000.
"Bagi persatuan pekebun kecil pula, Risda memperuntukkan bantuan melalui BTP sebanyak RM2,000 hingga RM3,000 setahun untuk ahli jawatankuasa melaksanakan pelbagai aktiviti," katanya.
Beliau berkata, agihan BTP dibuat berdasarkan keluasan kebun iaitu RM2,000 bagi 12 hingga 24 hektar manakala RM3,000 bagi kawasan yang lebih daripada 24 hektar.
"Berkuat kuasa 1 September lalu, pekebun kecil juga menerima kenaikan bantuan daripada RM7,000 kepada RM9,230 setahun.
"Bagi bantuan ini, kami memperuntukkan kira-kira RM50 juta kepada pekebun kecil yang layak," katanya.
Mujahid menambah, walaupun harga getah meningkat hingga mencecah RM12 sekilogram, Risda tetap prihatin apabila jumlah bantuan tidak diturunkan sebaliknya, ditambah dalam usaha meningkatkan ekonomi pekebun kecil di negeri ini.
"Pekebun kecil yang memiliki kebun getah disarankan mengambil peluang daripada kenaikan harga komoditi itu untuk meningkatkan hasil pengeluaran.
"Kami sasarkan pengeluaran sebanyak 2,000 kilogram bagi setiap hektar setahun dan jumlah itu boleh dicapai berdasarkan pengeluaran semasa yang kini mencecah 1,800 kilogram sehektar berbanding hanya 1,600 kilogram pada tahun sebelumnya," katanya.
Katanya, pekebun kecil juga disaran menggunakan teknik dan teknologi torehan terkini supaya hasil dapat dikeluarkan secara berterusan walaupun ketika hujan.
"Secara umumnya, setiap pokok getah sepatutnya ditoreh 15 kali dalam sebulan dan kami mendapati pekebun melakukan aktiviti torehan kurang daripada jumlah tersebut, sekali gus menjejaskan peluang meningkatkan pendapatan," katanya.

 KOMEN
Dengan peningkatan harga Getah Skrap sekarang ini, banyak aduan kehilangan getah skrap di kebun-kebun. Melalui Lembaga Getah Malaysia kerajaan telah mengalakan pekebun kecil memiliki 'Kad Pendaftaran Jualan Pekebun Kecil Getah' keterangan lanjut boleh lihat Laman Web Lembaga Getah Malaysia. Borang Muat turun Pengusaha

Tiada ulasan:

AddToAny