responsif teks foto

Isnin, 2 Disember 2019

Mengingati Perjanjian Damai 1989.

TARIK KEWARGANEGARAAN MEREKA..!

Salah satu syarat Perjanjian Hatyai 1989 adalah anggota Parti Komunis Malaya (PKM) mesti berikrar taat setia kepada YDPA. Taat setia di sini bermaksud semua anggota tersebut hendaklah turut sama berhenti mempromosi atau mempertahankan ideologi dan perjuangan PKM kerana antara tujuan komunis dahulu adalah bagi menggulingkan YDPA dan kerajaan baginda yang sah.

cerita dari Lipis HatYai
Peringatan Perjanjian Damai 1989 di Hat Yai.
Dari perjanjian inilah, maka kerajaan akhirnya menawarkan permohonan kewarganegaraan secara one off kepada 338 bekas pengganas komunis yang dilahirkan di Malaysia.

Jadi apabila terdapat reunion di kalangan bekas anggota PKM hari ini yang antaranya bertujuan bagi membuka naratif baru sejarah bahawa perjuangan mereka adalah untuk kemerdekaan, demokrasi, keamanan dan kebebasan, maka secara automatik kesemua mereka sudah melanggar syarat perjanjian yang telah ditandatangani 30 tahun dahulu [1]

Bagaimana kita boleh mengatakan mereka setia kepada Yang DiPertuan Agong jika keparat-keparat ini masih mempertahankan perjuangan yang cuba menggulingkan baginda dahulu?

Tarik semula kewarganegaraan mereka! Penderhaka-penderhaka ini tidak layak berkongsi tanah dengan kita rakyat Malaysia


Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Dataran Austin, Kuala TerengganuTan Sri Rahim Noor

Rujukan:

[1]    MalaysiaKini            

[2]    Chin Peng                            

       

Tiada ulasan:

AddToAny