responsif teks foto

Rabu, 24 Februari 2021

Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan


PM rakyat pertama terima suntikan Vaksin-19.

Lebih Ramai alah makanan Laut berbanding Vaksin Convid-19

Orang ramai diingatkan untuk tidak berasa bimbang sekiranya berlaku alahan teruk sebelum dan selepas pengambilan vaksin Covid-19.

Bahkan, lebih ramai dalam kalangan masyarakat mempunyai alahan kritikal kerana makan makanan laut seperti udang, ketam dan sotong berbanding alahan menggunakan vaksin Covid-19.

Pakar perubatan kesihatan awam dari Jabatan Perubatan Tentera Hospital Tuanku Mizan, Kolonel Dr. Mohd. Arshil Moideen berkata, tiada alasan untuk orang ramai meragui vaksin Covid-19 kerana keberkesanannya sudah terbukti melalui pendekatan sama diambil oleh beberapa negara di seluruh dunia sehingga berjaya memvaksinkan hampir seluruh populasi penduduk.

“Kalaulah ini disebabkan konspirasi Yahudi, Israel sendiri sudah memvaksinkan 75 peratus populasi rakyatnya. Makan Panadol dan ubat-ubat lain pun peratusan untuk menerima alahan adalah lebih tinggi. Makan udang pun lagi ramai yang alergik.

“Usah terhasut dengan berita-berita palsu mengatakan ada yang mati disebabkan vaksin kerana ia boleh disebabkan penyakit sampingan lain. Lagipun, akan ada post-mortem yang dijalankan sebelum membuat kesimpulan daripada sesuatu kematian,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini semalam.

Sumber : Utusan Malaysia

Hukum Halal atau Haram Vaksin19

Malaysia sudah mendapatkan pandangan dan penjelasan daripada ulama terkemuka dunia tentang hukum pengambilan vaksin COVID-19.

Menurut Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, beliau telah menghantar surat kepada beberapa ulama terkemuka bagi memohon penjelasan tentang isu berkaitan vaksin.Tiada ulasan:

AddToAny