Diplastik mengikut jenis ikan |
1.Proses Menyiang & Membersih Ikan
- Pastikan ikan bersih.
- Tiada kesan darah dalam perut.
- Cuci darah ikan gunakan berus gigi.
- Gunakan cuka makan, asam jawa atau limau untuk cucian.
-Hindarkan ikan yang telah dibersihkan dihinggapi lalat(telor lalat menyebabkan ikan rosak,busuk)
2. Toskan Ikan yang dibersihkan.
-Gunakan penapis.
telah di masuk kedalam Plastik |
-Gunakan garam kasar.
-Jumlah gram 1 kg ikan mentah, 100 gram garam.
-Bergantung pada citarasa seseorang.
-Ikan digaramkan lapis demi lapis.
-Mengaram ikan selama 4 jam.
4. Proses penyediaan Beras Goreng.
- Gunakan beras biasa.
-Jumlah beras 1 kg ikan mentah, 100 gram beras.
-Beras perlu digoreng tanpa minyak
-Biar sampai warna beras kekuningan
-Biarkan sejuk sebelum dikisar halus
-Gunakan kisar kering.
-Beras dicampur dengan gula merah dan kisar.
5. Proses memeram Ikan Beras Goreng dan Asam Keping.
- Masukan beras goreng, ikan dan asam keeping. Kedalam plastic packing dan siller.
- Peram 5-6 hari …boleh dimakan.
Ikan Pekasam Tasik Beris
Tiada ulasan:
Catat Ulasan