Lebih baik membiak microorganism lokal yang berada berhampiran kebun dari microorganism asing, seperti EM 4 yang dibeli dengan harga mahal.
Cara membuatnya.
- Nasi atau Kentang 4 biji direbus
- Garam 2 sudu (dapatkan Garam Laut)
- Dedaun Reput/ Kompos/ tahi cacing 1 genggam
- Air biasa tanpa klorin
- Stoking
- Tong Sampah
- Tali Rafia
- Masukan kentang ke dalam stoking dan ikat hujung stoking buat seperti bunjut
- Ulang langkah 1 untuk dedaun reput
- Isi air sehingga memenuhi tong sampah. Sebolehnya tinggalkan ruang sekitar 5 – 10 dari paras atas tong
- Masukan bunjut tersebut agar perlahan-lahan keluar bahan di dalam bunjut tersebut.
- Masukan garam ke dalam air
- Biarkan pemeraman selama 12-24 jam.
- Biasanya sekitar 12-24 jam kita akan dapati nampak bebuaih muncul di pemurkaan air. Ini tanda mikrob telah membiak dengan banyak. Gunakan sehingga tanpa tinggal sisa.
Cara Guna
- Siram terus ke atas tanah yang ingin kita tanam.
- Jika kita ingin siram pada pokok, cairkan 30-200. Contoh 100ml LMB campur dengan 3L air biasa atau 20 liter air biasa. Kadar untuk cair ini bergantung kepada ketahanan pokok kita. Kadang ada pokok dengan nisba cair 1 : 30. Kalau kita dapati pokok macam terbantut selepas siram cairkan lagi CMB dengan nisbah 1:200
- Eloknya kita buat tiga kali sebulan bagi melembut dan menyubur tanah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan