responsif teks foto

Sabtu, 23 Januari 2021

Bantuan yang anda mungkin tidak tahu tapi anda layak untuk mohon dalam tahun 2021.

 


1. Skim Pembiayaan Informal (SPIN) 

Skim Pembiayaan Informal ( SPIN ) adalah pembiayaan kepada usahawan yang tiada lagi Pendaftaran Perniagaan ( SSM ) atau lesen Pihak Berkuasa Tempatan ( PBT ).

Untuk membantu usahawan yang baru memulakan perniagaan tanpa daftar perniagaan atau lesen perniagaan dalam kesukaran masa pandemik COVID-19.

Semak Sekarang :
https://www.tekun.gov.my/ms/inisiatif-tekun-covid19/soalan-lazim-skim-pembiayaan-informal-spin/

2. Pakej Kita Selangor

Sebagai langkah mendepani cabaran Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 (PKP2.0) kerajaan negeri Selangor mengumumkan pakej bantuan khusus untuk rakyat negeri ini.

Pakej Kita Selangor juga meliputi usaha membantu golongan ‘frontliners’ yang bertungkus lumus berkhidmat menangani COVID-19.

Semak Sekarang : https://www.amirudinshari.com/posts/pakej-kita-selangor

3. My mudah

Untuk menyelesaikan masalah syarikat yang berdepan masalah, kerenah birokrasi bagi menghadapi Pendemik ini.

Semak sekarang : http://mymudah.mpc.gov.my/


4. Bantuan Khas Sarawakku Sayang BKSS 5.0

Kerajaan Sarawak mengumumkan pakej kelima Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS 5.0) melibatkan peruntukan berjumlah RM405 juta dalam inisiatif terbaharunya untuk meringankan beban rakyat negeri itu dalam menghadapi penularan Covid-19 dan banjir, baru-baru ini.

Semak laman web rasmi BKSS di sini: https://www.sarawak.gov.my/web/home/bkss_semak

Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, bantuan khas itu akan disalurkan menerusi 11 langkah yang melibatkan pemberian diskaun, pengecualian dan penangguhan pembayaran lesen, premium tanah dan pinjaman industri kecil dan sederhana.

5. Bantuan Pulau Pinang 3.0

Semak Laman web : Buletin Mutiara

https://www.buletinmutiara.com/pakej-bantuan-rakyat-pulau-pinang-3-0-peniaga-pengusaha-perkhidmatan-berdaftar-diminta-segera-mohon-mulai-25-januari/

6. Permohonana telefon Pintar percuma yayasan YTL untuk pelajar B40

Para guru diminta memberi senarai nama pelajar-pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah (B40) bagi membolehkan mereka menerima telefon pintar secara percuma sumbangan Yayasan YTL.
Setiap telefon pintar itu akan dilengkapi dengan kad prabayar YES 4G dan pelan data sebanyak 120GB bagi tempoh setahun, guru-guru boleh mencalonkan nama pelajar yang layak menerima telefon pintar tersebut.


Tiada ulasan:

AddToAny